Grootkapitaal

SOMS zap ik moedeloos door m'n Amsterdamse basispakket van 26 televisiezenders, en zit ineens oog in oog met een christelijke Hezbollah-dominee die onder het trekken van de verschrikkelijkste bekken en het uitspreken van de gruwelijkste taalzinnen hel en verdoemenis afkondigt over iedereen die er anders over denkt....

Dan zou ik wel eens een kruis(!)raket willen richten op de als een liefdadigheidsinstelling vermomde fabriek waar ze zulke gifpreken aanmaken - de terroristen van de Blijde Boodschap.

Maar los daarvan: zouden die lui wel geld genoeg hebben om de exorbitante prijzen van A2000 te betalen? Of moet ik geloven dat zij niet commercieel zijn, en dat de Programmaraad ermee instemt dat onschuldige kijkers - jonge kinderen vaak: ze zenden uit als u en ik op kantoor zitten - aan hun inblazingen worden blootgesteld?

De fatsoensrakkers van weleer hebben plaats gemaakt voor de geldrakkers van vandaag: zij bepalen wat ik mag zien, zij stellen vast met welke bedragen ze zich willen verrijken, en als CNN niet over de brug komt, druk ik dinsdag m'n favoriete nummer in op de afstandsbediener, en ik zie sneeuw. Dat wil zeggen: ik zie anderhalve dag sneeuw, en dan hebben ze Bobby Battista ingeruild voor een jankende christenhond.

Bij alle zegeningen van de techniek beseffen we altijd te laat wat de heilloze gevolgen kunnen zijn.

Paus Paulus IV prees de Heer voor de uitvinding van de boekdrukkunst, maar hij was nog niet uitgeprezen of het drong tot hem door dat de godslasterlijke handschriften die hij maar hoefde op te sporen om ze te laten verbranden (een kruisraket erop), voortaan in een oplage van wel honderd exemplaren verspreid konden worden - en zo veel raketten had hij niet. Dus moest hij een Index Librorum Prohibitorum laten aanleggen - wat A2000 nu met televisiestations doet, maar dan via geld.

Zo schepten wij tien of vijftien jaar geleden overal op dat we het dichtstbekabelde land van Europa waren, zonder erbij stil te staan dat de zegening onmiddellijk in handen zou vallen van een kabelexploitant die - zogenaamd om het basispakket van 26 televisiezenders 'betaalbaar' te houden - de politieagent van z'n eigen woekerprijzen zou worden.

Je hoort het heil van de kabel nog steeds bezongen worden, want is het gevolg niet geweest dat we al die lelijke televisiemasten op het dak kwijt waren?

Ja, ja.

Maar omdat A2000 mij CNN ontneemt, zal ik verplicht zijn een schotel tegen m'n vierde verdieping te laten plaatsen, en als ik behalve Astra ook nog Eutelsat neem, heb ik bovendien Dubai, Griekenland, het Fashionkanaal, Spanje (mét stierengevechten!), Jordanië en bij gunstige windrichting misschien zelfs Sudan om met eigen ogen te zien dat de christelijke kruisraketten inderdaad op een aspirinelaboratorium zijn gevallen.

Het is een lelijk gezicht, dat geef ik toe, en er zal ongetwijfeld een schoonheidscommissie opstaan, of een buurtvereniging, of een Meldpunt, of een andere fanatieke heemschutterij, die bij de burgemeester protest aantekent en eist dat ik uit de stad word verwijderd - leer mij het barmhartige, heldhaftige en verdraagzame Amsterdam kennen - of dat op z'n minst m'n parabool uit de straat verdwijnt. Maar dat leidt tot procedures die jaren en jaren kunnen duren, en al die tijd kan ik tenminste naar CNN kijken, en de kans is groot dat intussen de publieke smaak in die zin verandert, dat schotels als mooi worden ervaren, zoals er tenslotte ook een generatie is groot geworden die voor geen goud de Amsterdammertjes zou willen missen.

Maar de kans is natuurlijk nóg groter, dat de verkoop van schotels tegen die tijd het monopolie is geworden van A2000. Tegen het kapitaal kunnen we niet op, hebben ook de communisten ten slotte moeten erkennen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden