Groot zedenproces in R'dam zou jeugdcultuur miskennen

Waar ligt de grens tussen seks à la MTV en verkrachting? Vandaag vonnist de rechter in Rotterdam vier hoofdverdachten in een geruchtmakende zaak....

Maar het loopt een beetje anders. De jongens willen per se ipsen, en Linda wordt bij twee andere jongens ingedeeld. Beatrice haakt meteen af, want ipsen is pijpen en daar heeft ze geen zin in. De andere meiden hebben dat wel vaker gedaan, onder meer in een fietsenkelder.

Linda heeft eigenlijk niks met de jongens waaraan ze dit keer is gekoppeld. Maar ze doet toch maar wat ze willen. Nadat ze de twee heeft bevredigd, loopt ze door het huis op zoek naar Wally.

Maar als ze een deur opentrekt zit daar haar beste vriendin, Roos, met het geslachtsdeel van háár vriend in haar mond. Wat een rotavond! Linda is kwaad. De twee hartsvriendinnen praten dágen niet met elkaar.

Het is maar een voorbeeld uit een omvangrijk zedenproces dat sinds eind vorig jaar speelt in Rotterdam-West. De namen zijn veranderd, de leeftijden kloppen. De meisjes waren destijds tussen de 13 en 15 jaar oud, de jongens tussen de 13 en 17. Tegen de vier hoofdverdachten doet de rechtbank vandaag uitspraak. Er is twee jaar jeugd-tbs tegen hen ge eist. Eerder werden vijf andere jongens veroordeeld, er volgen er nog vier.

Behandeling van zedenmisdrijven door jongeren vindt plaats achter gesloten deuren. Politie en Openbaar Ministerie zijn gewoonlijk terughoudend met informatie over dergelijke zaken. In dit geval echter is actief naar buiten getreden.

De zaak wordt voorgesteld als een van de grootste zedenzaken uit de geschiedenis. Meisjes zouden zijn gechanteerd met foto's en gedwongen tot groepsverkrachtingen, 'ervaren rechercheurs' mochten in de Korpskrant vertellen hoe geschokt ze waren door wat ze waren tegengekomen.

Daarmee wordt de zaak geen recht gedaan, zegt advocaat Marcello Jansen van een van de verdachten. 'De rechtbank heeft tijdens de behandeling zelf gezegd dat dit geen verkrachting is geweest in de traditionele zin van het woord.' Eerder klaagde Jansens collega Karin Blonk al over 'onzinverhalen' over de foto's en de ongefundeerde waardeoordelen van de rechercheurs.

Het boven beschreven incident is juist illustratief voor de ondoorzichtigheid van het gebeurde, zegt Jansen. 'Het is heel wat anders dan iemand die vanachter een bosje springt en iemand verkracht met het mes op de keel. Maar naar buiten toe hebben politie en OM de zaak wel zo aangezet.'

De lijn in de ondervragingen over het beschreven incident is in dit geval veelzeggend. De verbalisanten vroegen nogal door op het feit dat 'Linda' verliefd was op een van de 'verkrachters'. De gedachtegang daarachter is duidelijk; als ze verliefd was op de één, hoe zou ze dan een ander hebben kunnen pijpen? Antwoord dat de verbalisanten vermoedden: dat doet een meisje dat verliefd is niet. Dus: ze is gedwongen.

'Dat is nou net het probleem in dit soort zaken', zegt advocaat Errol Weening. 'De politie begrijpt dat niet, een gemiddelde advocaat begrijpt dat niet, en de rechter waarschijnlijk ook niet. Maar dat betekent niet dat het niet kán. Er gaapt een enorme kloof tussen hún zeden en de zeden van de straat. Die kinderen ontlenen hun ideeën over wat normaal is aan de rapclips op MTV. De jongens én de meisjes. Maar die rechters kijken nooit MTV. Weten díe veel.'

Maar de rechtbank moet kiezen en kiest vrijwel altijd voor het verhaal van een meisje dat aangifte doet, zeggen de advocaten Blonk, Weening en Jansen. Ook al komt de aangifte maanden na het gebeurde, is haar verhaal ongeloofwaardig en de voorgeschiedenis vreemd en ondoorzichtig. De rechtbank gaat ervan uit dat het verhaal van een meisje dat aangifte doet, klopt.

'Dat is bijna nooit een juridische keuze', zegt Weening, 'maar een morele keuze. Ik benijd de rechtbank niet: het is een duivels dilemma.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden