Groot tekort Cubaanse sigaren door tegenvallende oogst

Het bekendste exportproduct van Cuba maakt moeilijke tijden door. Doordat de oogst van tabak tegenvalt vanwege slecht weer, kost het de Cubanen grote moeite om de sigarenproductie op peil te houden. Verkopers van Cubaanse luxegoederen in Europa melden dat de aanvoer stokt.

Diego Maradona rookt een Cohiba-sigaar. Er is vooral een groot tekort aan de Cohiba Esplendidos. Beeld reuters

De tabaksteelt in Cuba heeft te kampen gehad met overvloedige regenval, naast lange perioden van droogte op momenten dat die zich normaal nooit voordoen. Het tegendraadse weer wordt geweten aan El Niño. Dat is het onregelmatige natuurverschijnsel waarbij een grootschalige, sterke opwarming van het normaal koele zeewater in de oostelijke Grote Oceaan het wereldklimaat in de war schopt.

Tijdens een sigarenfestival in Pinar Del Rio constateerden verschillende experts dat de slechte oogsten vooral impact hebben op de grotere sigaarsoorten. 'Er is momenteel een tekort aan Cohiba Esplendidos', aldus hoofdredacteur David Savona van het tijdschrift Cigar Aficionado tegenover het persbureau Reuters. 'Grote sigaren vergen grote tabaksbladeren. Je ziet minder grote sigaren.'

Dat het aanbod kleiner is, is volgens kenners niet per se een slechte zaak. De kwaliteit van de sigaren blijft in elk geval op peil. 'Als je niet de juiste tabak hebt om Cohiba te maken moet je hem ook niet willen maken. De Cubanen begrijpen dat', stelt een marketingmanager van 5th Avenue Products, die sigaren exporteert naar Duitsland, Oostenrijk en Polen.

Vraag juist gestegen

De tegenvallende tabaksoogst komt wel op een ongelegen moment. De vraag naar Cubaanse sigaren is vorig jaar sterk gestegen, zowel door de toegenomen afzet in opkomende landen als door de binnenlandse verkoop. Dat laatste is een gevolg van het stijgende aantal toeristen uit de Verenigde Staten en een besluit van de vorige Amerikaanse regering om de beperkingen te versoepelen op de hoeveelheid sigaren die toeristen naar huis mogen meenemen.

De verkoop van Cubaanse sigaren steeg in 2016, met ruim 5 procent naar 445 miljoen dollar (418 miljoen euro).

Dat de Amerikanen meer luxegoederen mogen meenemen van hun reis naar Cuba wordt elders in de wereld gevoeld. 'Sigaren maken de helft uit van onze omzet. We kregen vorig jaar last van een haperende aanvoer en dat is dit jaar slechter geworden', zegt Manuel Frölich, eigenaar van een winkel in Zürich. 'We verkopen normaal ook Cubaanse koffie, maar we hebben er al twee jaar niet aan kunnen komen. De Cubanen hebben niet eens genoeg voor hun eigen thuismarkt, omdat er zoveel toeristen komen.'

Beeld reuters

Lees meer over Cuba

Cuba wil meer baby's: opa's en oma's krijgen luxe zorgverlof
Cuba vergrijst in rap tempo en kampt al jaren met een bijzonder laag geboortecijfer. In een poging om voor een babyboom te zorgen, heeft de regering een nieuw plan bedacht: zorgverlof voor al die opa's en oma's. Door zorgverlof aan werkende grootouders te geven, om voor de kleinkinderen te zorgen, hoopt Havanna jonge Cubanen over te halen meer kinderen te nemen.

Obama verscherpt regels voor Cubaanse vluchteling
Cubanen krijgen niet langer automatisch een verblijfsvergunning als ze op Amerikaans grondgebied arriveren. Dat heeft president Barack Obama donderdagavond bekendgemaakt. 'We gaan Cubaanse migranten op dezelfde manier behandelen als migranten uit andere landen', aldus de president in een verklaring. Hiermee komt er een einde aan het principe van 'wet foot dry foot'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.