Groot tekort aan bèta's en technici in 2010

De vraag naar bèta's en technici zal in 2010 veel groter zijn dan het aanbod. Dat blijkt uit onderzoek dat de ministers Van der Hoeven van Onderwijs, en Brinkhorst van Economische Zaken dinsdag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd....

ANP

Het tekort ontstaat door de vergrijzing, de economische groei en de ambitie van Nederland om koploper te zijn in Europa op het gebied van innovatie, onderzoek en onderwijs. Nederlandse leerlingen van tien tot veertien jaar scoren volgens diverse internationale vergelijkingen uitstekend in de bètavakken. Toch kiezen ze daarna veel minder vaak een bèta- of technische opleiding dan leerlingen in andere landen van de Europese Unie en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Daardoor worden er in Nederland minder technici en bèta's opgeleid dan in andere EU-landen. Aan technische universiteiten wordt de helft van de plaatsen voor assistent-onderzoekers in opleiding (aio's) door buitenlanders bezet.

Volgens Van der Hoeven en Brinkhorst onderstreept de uitkomst van het onderzoek de noodzaak van het kabinetsbeleid om in 2010 15 procent meer afgestudeerden van de hogere bèta- en technische opleidingen te krijgen.

Voor het kabinetsplan is voor 2004 en 2005 in totaal 31 miljoen euro beschikbaar. In 2007 zal dat bedrag zijn opgelopen tot 60 miljoen. Met dat geld wordt geprobeerd de vraag naar en het aanbod van technici en bèta's beter op elkaar af te stemmen en ook hun kwaliteit te verbeteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden