Groot tekort aan agenten dreigt: komende jaren 14.000 politiemensen met pensioen

De politie heeft de komende jaren grote moeite om genoeg agenten op straat te krijgen. De afgelopen vijf jaar zijn te weinig agenten opgeleid om de duizenden collega's te vervangen die met pensioen gaan. Vooral 's nachts en in landelijke gebieden dreigen grote tekorten, ondanks de 267 miljoen euro extra die in het regeerakkoord voor de politie is uitgetrokken.

Remco Meijer
Aspirant politieagenten bij de opening van het Politieonderwijsjaar 2016/2017. Beeld ANP
Aspirant politieagenten bij de opening van het Politieonderwijsjaar 2016/2017.Beeld ANP

Dit zeggen de korpsleiding, de Nederlandse Politiebond en de leiding van de Politieacademie. 'We hebben een vraagstuk van inzetbaarheid', meldt Leonard Kok, bij de korpsleiding belast met de bedrijfsvoering van de Nationale Politie. Door de vergrijzing van het politiekorps zullen de komende zeven jaar 14 duizend ervaren politiemensen uitstromen.

Scheefgroei

De instroom is kleiner geworden. De afgelopen vijf jaar zijn door bezuinigingen niet de gebruikelijke tweeduizend nieuwe agenten per jaar opgeleid, maar slechts duizend. Dat heeft geleid tot een scheefgroei in de leeftijdsopbouw van het korps.

Agenten ouder dan 55 draaien bovendien geen nachtdiensten meer. 'Steeds minder jonge collega's dragen de lasten van de zware diensten', waarschuwde korpschef Erik Akerboom al in september in een speech aan het begin van het nieuwe studiejaar. De komende tijd zal het met name 's nachts nog moeilijker worden voldoende politie op straat te houden. Vooral in de landelijke gebieden wreekt zich dat.

'De politieacademie doet niet aan plof-onderwijs'

Nu de Nationale Politie de komende jaren 14 duizend agenten ziet vertrekken, komt een principiële discussie op gang over de Politieacademie. Kan die niet sneller leveren?
Lees hier het volledige artikel.

Geen geld

'Ik word hier knap chagrijnig van', zegt Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond. 'Wij hebben al vaker aandacht gevraagd bij de korpsleiding voor dit strategische probleem, maar het antwoord was steeds: het geld is er niet. Er komt nu wat bij, maar lang niet genoeg. Ik hoop dat de ogen van de politiek eindelijk opengaan.'

Vandaag en morgen verdedigt minister Ferdinand Grapperhaus (CDA) in de Tweede Kamer de begroting van Justitie en Veiligheid. Die bedraagt 12 miljard euro, waarvan bijna de helft naar de politie gaat. Vooruitlopend op het debat schreef Grapperhaus in een Kamerbrief dat hij met 100- van de 267 miljoen uit het regeerakkoord 480 fte's hoopt te realiseren. De Politieacademie groeit de komende jaren met zo'n 8 procent. Dat betekent dat er per jaar 200 aspiranten extra worden opgeleid.

Cijfers

60 duizend medewerkers telt de nationale politie

50 duizend zijn operationeel, de rest werkt op het bureau

20 procent hiervan is 57 plus en dit loopt nog op

Valse start

De vraag is hoe de overgangsperiode moet worden overbrugd. 'Het is onvermijdelijk dat we tijdelijk het politiewerk met minder mensen moeten doen', zei Akerboom twee weken geleden in reactie op het rapport-Kuiken, dat vaststelde dat de Nationale Politie 'een valse start' heeft gemaakt. Leonard Kok: 'Wij gaan de inzetbaarheid ook verhogen door het opleiden van vijfhonderd specialisten. Zij worden wel opsporingsambtenaar, maar krijgen geen wapen en uniform.'

Met de MBO Raad wordt bekeken of de driejarige mbo-4-opleiding integrale veiligheid een nieuwe route zou kunnen zijn in de opleiding tot politieman. De Politieacademie waarschuwt dat ook dan nog minimaal twee aanvullende jaren nodig zijn om kwalitatief goede mensen de straat op te sturen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden