Groot stuk barnsteen gevonden op Ameland

Op het strand van Ameland blijkt vorige week een groot stuk barnsteen te zijn gevonden. Het ovale blok van 2,5 kilo is woensdag door de vinder in bruikleen afgestaan aan het Natuurcentrum op het Waddeneiland.

null Beeld Wikipedia
Beeld Wikipedia

Barnsteen is een fossiele hars van naaldbomen. Het spul is miljoenen jaren geleden uit de bomen gedropen en daarna versteend. De vinder is een vaste gast van het eiland, een leraar uit Oosterwolde (Friesland).

Barnsteen is doorgaans kostbaar, maar hoeveel dit stuk waard is, wordt nog onderzocht. Volgens directeur Joop de Jong van de Amelander Musea, waar het Natuurcentrum onder valt, is het brok betrekkelijk jong, wat het minder waard zou maken.

'Het voelt nog kleverig aan. De vraag is of je het kunt polijsten. Voorlopig gaan we het conserveren.'Normaal wordt barnsteen op de stranden alleen in kleine stukjes gevonden. 'Op stukjes van een kubieke centimeter zijn we al heel trots', aldus De Jong. 'Maar dit heeft een mooie ovale vorm.

Je kunt echt zien dat het hars is dat uit een boom is gelopen.'Het grootste stuk barnsteen ooit gevonden weegt 11,5 kilo en is in 1969 opgevist door Deense vissers. Het is tegenwoordig te bewonderen in een museum in Kopenhagen, meldt de website Geologie van Nederland.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden