Groot protest tegen Belgische kerncentrale: 50.000 mensen vormen ketting in drie landen

Ruim vijftigduizend mensen hebben vanmiddag in Nederland, België en Duitsland gedemonstreerd voor sluiting van de kerncentrale in het Belgische Tihange. Om kwart voor drie sloegen zij de handen ineen en sloten zo een 90 kilometer lange menselijke ketting tussen de centrale en de Duitse plaats Aken.

Tjerk Gualthérie Van Weezel
null Beeld Aurelie Geurts
Beeld Aurelie Geurts

Een groot succes, vindt medeorganisator Peer de Rijk van WISE. Binnenkort hebben de actievoerders een gesprek met Electrabel, de uitbater van de kerncentrale. De Rijk kondigde verder aan dat zij de komende tijd meer onderzoek gaan doen naar de financiering van de kerncentrale.

Al jaren maken inwoners van de grensstreek zich zorgen over de mogelijkheid dat er in de dik 40 jaar oude centrale nabij Luik iets misgaat. De demonstranten zijn verontrust door de haarscheurtjes in de wand van Tihange 2, een van de drie reactoren. Ook het grote aantal storingen in de centrale draagt bij aan de angst voor een nucleaire ramp. Een ramp die de volledige regio voor decennia onbewoonbaar zou maken. De Belgische regering houdt vol dat de centrale veilig is.

null Beeld Aurelie Geurts
Beeld Aurelie Geurts

Veroudering

De kernreactoren in Tihange werden in 1975 gebouwd; samen leveren zij nog altijd ongeveer een kwart van de Belgische elektriciteit. Lang was het de bedoeling dat de centrale in 2015 dicht zou gaan wegens veroudering, maar enkele jaren geleden verlengde premier Elio Di Rupo die termijn tot 2023. Voor België staan er dan ook grote economische belangen op het spel. De centrale zou de staat dagelijks 1 miljoen euro winst opleveren. Bovendien zou de stroomvoorziening in het land zonder de centrales onbetrouwbaar worden.

Het grootste verzet tegen de centrale komt uit Duitsland, waar de anti-kernenergiebeweging klassiek sterk is. Maar ook in Zuid-Limburg ontstaat steeds meer onrust over de centrale, vooral na opeenvolgende berichten over haarscheurtjes in het reactorvat. In een groot aantal Limburgse plaatsen zijn actiecomité's actief, die onder meer vandaag met bussen naar het parcours reden om deel uit te maken van de 'kettingreActie' tegen Tihange.

De actie was logistiek nog behoorlijk ingewikkeld. Om de ketting compleet te maken zouden zeker zestigduizend mensen evenredig verdeeld over het hele traject moeten staan. Daarom had het actiecomité demonstranten gevraagd zich van tevoren aan te melden. Zij kregen dan een plaats in de ketting toegewezen. Maar veel mensen meldden zich niet officieel aan, zodat het nog spannend was of en waar de demonstranten precies zouden komen opdagen. Op plekken waar de ketting dunbemand was, werden gaten voorkomen door mensen iets verder uit elkaar te laten staan en onderling te verbinden met gele linten.

Meer lezen?

Scheurtjesreactoren, hoe lang nog?
Bewoners en bestuurders in grensregio's van Limburg, Brabant en Zeeland maken zich steeds meer zorgen over de veiligheid van de Belgische kerncentrales in Doel en Tihange. Lees hier de reportage van Volkskrant-verslaggever Peter de Graaf.

'Nederland moet zich beter voorbereiden op kernramp'
Nederland moet meer doen om zich voor te bereiden op de gevolgen van een kernramp, emeritus hoogleraar en atoomfysicus Wim Turkenburg. De Duitsers maken zich al zorgen over de kernreactor in het Belgische Tihange.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden