Groot onderzoek naar zorg rond 'Maasmeisje'

ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Rotterdam wil precies weten wat allemaal mis is gegaan rond het vermoorde 'Maasmeisje'. Er komt een groot onderzoek van de inspecties voor Onderwijs, Gezondheidszorg en Jeugdzorg naar de handelwijze van de gemeentelijke diensten en de jeugdzorginstellingen.

De gemeente kwam hiermee naar buiten nadat het Openbaar Ministerie bekend had gemaakt dat het om een 12-jarig Rotterdamse meisje ging.

De 46-jarige man die vorige week werd gearresteerd, is haar vader. Hij wordt verdacht van de moord op zijn dochter Gessica. Vader en dochter blijken sinds januari vorig jaar onder behandeling van Bureau Jeugdzorg te zijn geweest.

Integraal onderzoek

Het college van burgemeester en wethouders wil een onderzoek waarbij de rol van alle mogelijk betrokken instanties tegen het licht wordt gehouden. ,,We willen een integraal onderzoek en niet dat de afzonderlijke inspecties alleen hun eigen koker onderzoeken'', zei een woordvoerder van de gemeente.

Het meisje was al vanaf januari vorig jaar onder de hoede van Bureau Jeugdzorg. Ze woonde tot half augustus 2005 in een opvanggroep. Daarna is besloten haar weer terug te laten keren naar haar vader. De twee kregen daarna gezinsbegeleiding en daghulp. De moeder woonde elders en was niet betrokken bij de hulp van Jeugdzorg.

Directeur José Vermeer van Bureau Jeugdzorg erkende dat het een ,,stevig aangezet'' onderzoek is. Ze wilde niet ingaan op vragen over eventueel gemaakte beoordelingsfouten. Ook wilde ze niet zeggen wat de overwegingen zijn geweest het meisje indertijd weer naar vader terug te laten gaan. De basisschool waar Gessica op zat, brengt vrijdagochtend een verklaring naar buiten omdat ze de leerlingen eerst rustig wil opvangen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden