Groot onderzoek naar nieuwe bloedverdunners

AMSTERDAM - Rotterdams onderzoek wijst uit dat de nieuwe bloedverdunners 45 procent meer risico ge De Orde van Medisch Specialisten begint binnenkort met een landelijk onderzoek naar de veiligheid van nieuwe bloedverdunners. Bij het bijwerkingencentrum Lareb zijn 199 meldingen binnengekomen over die medicijnen, waarvan negen over gebruik met een dodelijke afloop. ven op een maagbloeding. Bij het Lareb zijn acht maagbloedingen gemeld en vijf bloedingen na een operatie.


Lareb-directeur Agnes Kant benadrukt dat de negen gemelde sterfgevallen niet allemaal door een bloeding zijn veroorzaakt en dat lang niet altijd vaststaat dat de medicatie de doodsoorzaak is. Het Lareb maakt zich vooralsnog geen zorgen, aldus Kant, maar wil wel het effect van de nieuwe bloedverdunners in de gaten houden.


In Nederland gebruiken 24 duizend patiënten de nieuwe bloedverdunners (dabigatran en rivaroxaban). In wetenschappelijk onderzoek hebben de nieuwe medicijnen hun meerwaarde bewezen, zegt de Nijmeegse internist en klinisch farmacoloog Kees Kramers: vergeleken met de traditionele bloedverdunners voorkomen ze veel herseninfarcten en hersenbloedingen. De medisch specialisten willen de komende tijd peilen of die gunstige resultaten in de praktijk overeind blijven, legt een woordvoerster uit. In werkelijkheid worden de medicijnen immers door een andere en vaak ziekere groep patiënten geslikt.


Boehringer Ingelheim, de fabrikant van dabigatran, wijst erop dat de Amerikaanse FDA dergelijk onderzoek al heeft gedaan. De gezondheidsdienst ploos ruim een jaar lang de databanken van zorgverzekeraars na en kwam tot de conclusie dat zich niet meer bloedingen voordeden dan bij de traditionele middelen. Bij patiënten met boezemfibrilleren die de nieuwe medicatie gebruikten, was de sterfte na een bloeding bovendien lager. 'Dat is geruststellend.' Volgens de farmaceut moet de arts bij iedere patiënt een afweging maken over baten en risico's. Bayer, fabrikant van rivaroxaban, reageerde niet op verzoeken om commentaar.


Bloedverdunners worden gebruikt door patiënten die risico lopen op bloedstolsels. Het nieuwe type bloedverdunner levert ondanks de meerwaarde twee problemen op, zegt Kramers: er is nog geen medicijn om snel een bloeding te stelpen en er bestaat geen goede test om de dikte van het bloed te meten. Boehringer Ingelheim zegt te werken aan de ontwikkeling van een medicijn tegen bloedingen.


In Nijmegen hebben alle huisartsen en specialisten afspraken over het gebruik van de nieuwe bloedverdunners. Ze schrijven de pillen bijvoorbeeld niet voor aan kwetsbare ouderen. Mocht zich toch een bloeding voordoen, dan proberen de artsen een aantal medicijnen uit en bespreken ze het effect.


De Orde van Medisch Specialisten heeft een handleiding voor artsen geschreven waarin onder meer staat wat zij bij een bloeding mogelijk kunnen ondernemen. Volgens arts-onderzoeker Lisanne Holster (Erasmus MC) heeft een maagbloeding bij 5 tot 12 procent van de patiënten een fatale afloop. 'Meestal niet meteen, het blijkt vaak de voorbode van meer problemen. Alsof de balans in het lichaam verstoord raakt. Het is een groep zieke patiënten die juist dát er niet meer bij kan hebben. Ze krijgen er bijvoorbeeld nog een hartinfarct of een infectie overheen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden