Groot onderzoek naar geweld tegen kinderen in jeugdzorg

Het kabinet stelt een grootschalig onderzoek in naar geweld tegen minderjarigen die tussen 1945 en nu door het Rijk onder toezicht zijn geplaatst in instellingen en pleeggezinnen. Over de precieze planning en samenstelling van de nieuw op te richten brede onderzoekscommissie neemt het kabinet nog voor de zomer een besluit.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat is de uitkomst van een vooronderzoek dat het afgelopen half jaar is verricht door een commissie onder leiding van Micha de Winter, hoogleraar pedagogiek in Utrecht. Hij sprak tweehonderd mensen die als kind geweld hebben ervaren na een uithuisplaatsing. 'Slachtoffers hechten vooral belang aan maatschappelijke erkenning, een luisterend oor van de samenleving', zei De Winter dinsdagochtend bij de presentatie van zijn bevindingen.

De Winters onderzoek is een vervolg op de commissie-Samsom (2012), die onderzoek deed naar seksueel misbruik van kinderen in instellingen en pleeggezinnen. Naar aanleiding daarvan werd De Winter gevraagd om te bezien of vergelijkbaar onderzoek naar geweld tegen onder toezicht geplaatste kinderen mogelijk is. De hoogleraar beantwoordt die vraag bevestigend.

'Dergelijk onderzoek is haalbaar', zei De Winter. 'Nu zijn er geen cijfers, maar als we mechanismen en patronen onder de loep houden kunnen we tot een schatting komen die als nulmeting voor de toekomst kan dienen. We zullen dan een zuivere definitie van geweld moeten opstellen, ook van psychisch geweld. Hoe vaak gebeurt het, is het wel of niet toelaatbaar, hoe is het ervaren?'

Vervolgonderzoek

De Winter schatte dat een vervolgonderzoek, waarbij ook archieven betrokken worden, ongeveer twee jaar in beslag zal nemen. Hij stelde voor in die periode een meldpunt te openen, waarbij slachtoffers misstanden kunnen aangeven.

De verantwoordelijke bewindslieden reageerden instemmend op het voorstel voor vervolgonderzoek. 'Het is mogelijk en noodzakelijk', zei Ard van der Steur, minister van Veiligheid en Justitie. 'Deze conclusie komt niet uit de lucht vallen, maar is wel schokkend.' Martin van Rijn, staatssecretaris van Volksgezondheid: 'Het is een duidelijke en trieste conclusie. Wij willen als kabinet de onderste steen boven hebben, in het belang van de slachtoffers van toen en de praktijk van de toekomst.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden