Groot onderzoek naar dna-match Heulmeisje

Het Heulmeisje krijgt mogelijk na veertig jaar haar identiteit terug. Via dna-verwantschapsonderzoek wil de politie achterhalen wie het in 1976 vermoorde meisje is. Justitie in Duitsland heeft nu toestemming gegeven voor een dergelijk grootschalig onderzoek.

In 2006 kwam er een driedimensionale reconstructie van het hoofd van het meisje. Beeld ANP

Bij dit onderzoek wordt in zowel Duitse als Nederlandse dna-databanken gekeken naar een eventuele match met het slachtoffer. Mensen die in deze dna-databanken staan, zijn vermisten of mensen die met justitie in aanraking zijn geweest. Er zullen geen mensen opgeroepen worden om nieuw dna af te staan.

Bij een normaal dna-onderzoek kan de identiteit van een persoon alleen achterhaald worden als dna van de betreffende persoon al in de databank staat. Bij een dna-verwantschapsonderzoek hoeft het dna-profiel van het slachtoffer niet in de databanken te staan, maar kan ook een match worden gevonden via familieleden van wie wel dna beschikbaar is. Familieleden hebben een identiek stukje dna.

De dader van het misdrijf is na veertig jaar nog altijd onbekend. In Nederland is de zaak van het Heulmeisje inmiddels verjaard, maar mocht de dader zich in Duitsland bevinden, dan is vervolging nog mogelijk.

Mogelijk gevangen gehouden

In oktober 1976 werd het naakte lichaam van een onbekend meisje gevonden in Maarsbergen, op parkeerplaats De Heul. Bij de vondst werd meteen duidelijk dat zij al maanden dood was. Het stoffelijk overschot was te ver ontbonden om te kunnen achterhalen of het meisje gewurgd of seksueel misbruikt was. Uit onderzoek naar botten, tanden en haarstrengen bleek dat zij vermoedelijk 13 of 14 jaar oud was. Aanvankelijk werd haar leeftijd op ongeveer 18 jaar geschat.

Tot haar zevende woonde het Heulmeisje in Duitsland, aldus de politie. De laatste maanden van haar leven bracht ze waarschijnlijk in Oost-Europa door. Het meisje kreeg zeker een jaar eenzijdige voeding. Dat kan er volgens de politie op wijzen dat ze gevangen werd gehouden.

Wie was het Heulmeisje? De politie is decennialang op zoek geweest naar haar identiteit, tot nog toe zonder succes. In 2013 sprak onze misdaadverslaggeefster Elsbeth Stoker met het Nederlands Forensisch Instituut.

Tips leverden niets op

In 2013 werd de tot op heden laatste poging ondernomen om de moordzaak op te lossen. Het stoffelijk overschot is toen opgegraven om dna-onderzoek mogelijk te maken. Dit onderzoek leverde niets op. In 2009 is het meisje opnieuw begraven in Maarn. In november 2013 werd de zaak nogmaals behandeld op de Duitse en Nederlandse televisie. Naar aanleiding daarvan kwamen ruim 90 tips binnen, maar ook die hebben niets opgeleverd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.