Groot offensief van Franse troepen in noorden Mali

BAMAKO - Franse troepen hebben eerder deze week een grootscheeps offensief gelanceerd in het noorden van Mali om te voorkomen dat terroristische groeperingen zich daar weer nestelen na een reeks aanslagen door jihadisten.


De Fransen krijgen steun van Malinese eenheden en troepen van de Minusma, de VN-missie in Mali. Ieder dragen zij 500 tot 700 man bij aan de operatie die de codenaam Hydra heeft gekregen, een verwijzing naar het veelkoppige monster uit de Griekse mythologie.


Nederland overweegt op dit moment troepen ter beschikking te stellen aan de VN-missie, die onder leiding staat van ex-minister Bert Koenders.


Frankrijk stuurde begin dit jaar een troepenmacht van 4.500 man naar Mali, toen het land onder de voet dreigde te worden gelopen door jihadisten die in het kielzog van Toeareg-strijders uit Libië naar de hoofdstad Bamako oprukten.


De Fransen slaagden erin de moslimextremisten uit de meeste plaatsen te verdrijven. Die waren al begonnen de sharia in te voeren in de door hen bezette gebieden.


De afgelopen tijd hebben de islamistische rebellen echter verscheidene aanvallen uitgevoerd. Woensdag vielen zij stellingen aan van Tsjadische troepen in Tessalit, in het uiterste noorden van het land. In dat uitgestrekte gebied hebben ze de afgelopen weken hun acties flink opgevoerd.


Volgens de Franse legerwoordvoerder Gilles Jaron is het voor het eerst dat de Fransen, de Malinezen en de VN-troepen op deze schaal met elkaar samenwerken. Het offensief was volgens hem al langer gepland. Hij zei niet verrast te zijn door de recente aanslagen, gezien de naderende parlementsverkiezingen, die voor 24 november op het programma staan.


'Iedere keer gaat het om geografisch zeer beperkte operaties, die maar van korte duur zijn en de vorm van terreuracties hebben. Het gaat hun erom te laten merken dat ze er zijn, zonder dat ze de capaciteit hebben een strijd van langere duur aan te gaan', zei Jaron. 'We weten dat nog niet alle terroristische groeperingen in Mali zijn uitgeschakeld.'


Frankrijk heeft op dit moment nog 3.200 militairen in Mali, maar wil dat aantal uiteindelijk reduceren tot 1.000. Voorwaarde is echter dat de VN-troepenmacht dan een groot deel van de taken kan overnemen. Voorlopig is die nog ver onder de voorziene sterkte van 12.500 man. Momenteel telt Minusma minder dan zesduizend militairen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden