Groot lerarentekort in de Randstad

Veel scholen in de Randstad dreigen het nieuwe schooljaar in te gaan met een groot lerarentekort. Docentenbank.nl, een werving- en selectiebureau voor scholen, heeft op dit moment 211 vacatures....

Het bureau schat dat er in de Randstad in totaal 1100 onvervulde banen in het voortgezet onderwijs zijn. Met name Duits, klassieke talen, economie en de bètavakken leveren veel problemen.

Door de aantrekkende economie heeft het onderwijs het steeds moeilijker om te concurreren met andere werkgevers. Veel leraren stappen over naar het bedrijfsleven. Volgens Walter Dresscher, de voorzitter van de Algemene Onderwijsbond, heeft de overheid jarenlang onvoldoende geïnvesteerd, en daarmee het beroep van leraar onaantrekkelijk gemaakt.

Dresscher zegt dat het groeiende tekort ertoe leidt dat er meer niet-gediplomeerde docenten voor de klas komen. Daarnaast moeten leerkrachten meer overwerken. ‘Dit hebben wij al jaren zien aankomen. De politiek is veel te laks geweest, en heeft het probleem zelfs proberen te verdoezelen.’ Dresscher vermoedt dat de schatting van Docentenbank.nl nog aan de voorzichtige kant is. ‘Er is een grijs gebied van vacatures die worden opgevuld met ongediplomeerde leraren. Het werkelijke aantal vacatures voor geschoolde leraren ligt veel hoger.’

De druk op scholen om snel leraren te vinden is extra groot, omdat de Onderwijsinspectie sinds een jaar streng controleert of scholen de verplichte 1040 uur onderwijs per jaar wel halen. In februari bleek uit een onderzoek dat veel scholen dat niet halen.

Komende maand brengt de Commissie Leraren onder leiding van SER-voorzitter Alexander Rinnooij Kan zijn rapport uit aan minister Plasterk van Onderwijs. Rinnooij Kan zal adviseren over de aanpak van het lerarentekort en de positie en kwaliteit van de leraar. De instelling van de commissie is een uitvloeisel van het coalitieakkoord. Een woordvoerder van het ministerie zegt dat de tekorten in het voortgezet onderwijs tot 2011 zullen oplopen tot 3300 open vacatures.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden