'Groot deel veroordeelden opnieuw voor rechter'

Tweederde van alle mensen die in 1977 door een rechter zijn veroordeeld, gaat binnen 25 jaar opnieuw de fout in....

Veertig procent moest zich minder dan vijf maal verantwoorden. Na een kwart eeuw is eenvijfde van alle veroordeelden nog crimineel actief en 62 procent stopt uiteindelijk met de criminele carrière.

Dat blijkt uit onderzoek van de criminologen A. Blokland en P. Nieuwbeerta. De onderzoeksresultaten staan in het Tijdschrift voor Criminologie, dat zaterdag verschijnt. De bevindingen zijn gebaseerd op de Criminele Carrière en Levensloop Studie van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving.

De veroordeelden gaan relatief snel weer in de fout, de meesten al binnen twee jaar. Vooral mannen kunnen het niet laten. Ze plegen twee maal zo snel en twee maal zo veel delicten dan vrouwen. Vrouwen gaan bovendien eerder het goede pad weer op.

Jongeren in de leeftijd van 15 tot en met 19 komen het snelst weer in aanraking met justitie, na vijf jaar meer dan 60 procent. Na 25 jaar blijkt zelfs meer dan 70 procent opnieuw te zijn veroordeeld.

Ouderen recidiveren minder vaak en snel. Toch liep bijna 40 procent van de veroordeelden van 45 jaar of ouder opnieuw een straf op. Van degenen die in 1977 35 jaar of ouder waren is bijna eenvijfde op 60-jarige leeftijd nog steeds crimineel actief.

Het risico op een nieuwe veroordeling is het grootst bij veroordeelden voor vermogensdelicten. Daders van geweldsdelicten blijken relatief minder vaak in herhaling te vervallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden