GROOT BRITTANNIE

In de National Gallery of Modern Art vanaf zaterdag ruim honderd tekeningen van Alan Davie, door velen beschouwd als de grootste na-oorlogse Schotse schilder (t/m 20 april)....

Edinburgh

Liverpool

De Tate Gallery wijdt vanaf zaterdag een groot retrospectief aan Paula Rego, een van de meest invloedrijke Britse schilders van Portugese komaf. Rego staat bekend om haar grote, verhalende schilderijen in acryl of pastel. Tot en met 20 april. Eveneens in de Tate Gallery Characters and conversations, British Art 1900-1930, waarin de Tate Gallery het 'zelfbeeld' van de modernisten uit de periode 1900-1930 onderzoekt aan de hand van een groot aantal portretten, zelfportretten en studio-interieurs (tot eind april). Nog tot en met zondag hangen in de Tate Gallery duizend landschapsschetsen van William Turner, die hij in 1797 maakte tijdens zijn reis door het noorden van Engeland.

Londen

In het Camden Arts Centre (Arkwright Road) de expositie Parisien(ne)s, met werk van hedendaagse kunstenaars die woonachtig waren of zijn in Parijs: Chohreh Feyzdjou, Chen Zhen, Thomas Hirschhorn, Huang Yong Ping, Sarkis, Shen Yuan, Tiina Ketara, Tsuneko Taniuchi en Absalon. Tot en met 16 maart.

De omvangrijke munten- en papiergeld-collectie was voor het British Museum aanleiding een aparte galerie in te richten, de HSBC Money Gallery. Deze geeft een historisch overzicht aan de hand van zeer uiteenlopende betaalmiddelen, variëren van kaurieschelpen (in Afrika, India en China lange tijd betaalmiddel), Romeinse zilverstukken tot en met bankbiljetten uit Papoea-Nieuw-Guinea en de nieuwste creditcards.

Nog tot en met 16 februari in de Queen's Gallery de honderd tekeningen van Leonardo da Vinci uit het bezit van het Britse koningshuis.

In de National Gallery de expositie Young Gainsborough met werk uit de begindagen van zijn carrière. De tentoonstelling bestaat uit zijn landschappen en conversatiestukken (t/m 31 maart); tot eind 1997 in de National Gallery eveneens elf schilderijen uit de collectie van het Staatskunstmuseum uit Kopenhagen, met werk van Mantegna, Cranach en Poussin.

In de Royal Academy of Arts Braque: The Late Works. De tentoonstelling omvat ongeveer vijftig werken, inclusief de grote series uit zijn late periode - de interieurs, biljarttafels, studio's en vogels (t/m 6 april).

In de Waddington Galleries vanaf 12 februari Innocence and experience, met nieuwe schilderijen van Michael Craig-Martin (t/m 8 maart) en werk van Zebedee Jones (t/m 8 februari).

In de Redfern Gallery t/m 13 februari de expositie Still Life and Interior, met werk van figuren als Chagall, Picasso, Piper, Vaughan en Zhongmin.

De Whitechapel Art Gallery toont vijftien sculpturen van de Britse beeldhouwer Tony Cragg, die hij maakte in de periode 1990-1996. Tot en met 9 maart.

Petula Clark speelt de rol van Norma Desmond, de tragische, oude diva in de musical Sunset Boulevard van Andrew Lloyd Webber in het Adelphi Theatre.

In de National Portrait Gallery loopt nog tot en met zaterdag Art of the Picture Frame, een tentoonstelling over lijsten van schilderijen. De expositie laat zien hoe door de eeuwen heen de opvattingen en stijlen zijn veranderd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden