GROOT-BRITTANNIE

In de Scottish National Portrait Gallery tot en met 31 augustus The Face of Denmark...

Edinburgh

Tot en met 30 augustus zet het festival van Edinburgh de stad op zijn kop. Het is een all round festival, met veel opera, dans, toneel en muziek, met 'fringe' in tientallen zaaltjes en in de straten. Attracties zijn ditmaal het Ballet van San Francisco, Valeri Gergjev met zijn Kirov Orkest en het Rotterdams Philharmonisch, de Royal Opera uit Londen (met Platée van Rameau in een regie van Mark Morris, en Verdi's Macbeth). Ook van de partij zijn Pierre Boulez, het Ballet Atlantique en het orkest van Oslo, en het Nederlands Dans Theater en Twyla Tharp. Uit Salzburg komt Tsjechovs Kersentuin in de regie van Peter Stein. Stéphane Braunschweig regisseert Measure for Measure. Recitals door pianist Alfred Brendel en bariton Bryn Terfel. Tel. 00-44-131.2264001, fax 2251173; http://www.go-edinburgh.co.uk

Nog tot en met 24 augustus is er het filmfestival van Edinburgh met een aanbod van 350 films. David Lynch' Lost Highway is topper van het gala-programma, rauwe muziekfilms uit New York staan daar tegenover, met verder nog documentaires, aandacht voor b-filmer Edgar G. Ulmer en een opgeschoonde 70 mm-kopie van John Hustons The Man who would be King, met eregast Sean Connery, als slotfilm. Tel. 00-44-131.2284051, fax 00-44-131.2295501.

Londen

De Royal Academy of Arts heeft prenten bijeengebracht van de Japanse houtsnede-meester Hirosighe: Hirosighe, Images of Mist, Rain, Moon and Snow. Tot en met 28 september.

De Serpentine Gallery, die grondig wordt gerenoveerd, heeft een opdracht verleent aan de Japanse kunstenaar Tadashi Kawamata in het kader van de serie 'Serpentine, Inside Out'. Kawamata bouwt houten constructies langs, op of over gebouwen heen. Zijn project voor Serpentine is tot en met 7 september dagelijks van 10 tot 18 uur te bezichtigen. Eind november gaat de galerie open.

De Londense Proms gaan hun 103e seizoen in. De centrale locatie is al meer dan een halve eeuw de Royal Albert Hall. Tot en met de fameuze Last night op 13 september is daar elke avond een BBC-concert te beluisteren, maar er zijn ook nachtconcerten en matinees. De meeste van de 70 concerten zijn orkestoptredens, maar dit jaar zijn er ook zeven opera-uitvoeringen, in concertvorm of 'semi-geënsceneerd'. Extra aandacht gaat dit jaar naar Schubert, Brahms, Mendelssohn en Bartók, en er zijn een paar wereldpremières.

Tel. 00-44-171.7655575, fax 7650619; http://www.bbc.co.uk/proms/

In The National Gallery de tentoonstelling Seurat and The Bathers. Aan de hand van voorstudies, schetsen en werk van tijdgenoten wordt een aantal van Seurats belangwekkende doeken getoond, waaronder 'Une baignade, Asnières' uit 1884 (t/m 28 september).

Alan Bates schittert in Life support, een toneelstuk van Simon Gray in het Aldwych Theatre, geregisseerd door Harold Pinter.

Nog tot en met 6 september in theater Piccadilly Elvis, the musical.

In het Lyric Theatre nog tot en met 13 september Marlene, de onvolprezen Sian Phillips als de diva Marlene Dietrich.

Reading

Op 23, 24 en 25 augustus het jaarlijkse driedaagse (rock)festival Reading met onder meer Suede, Cast, Boo Radleys, The Orb, Lemonheads, The Cardigans, Eels, Tiger, Metallica, Bush, Dinosaur Jr en The Verve, de Engelse groep die na een periode van stilte weer volop in de belangstelling staat. Tel. 00-44-1819630940.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden