GROOT-BRITTANNIE

Edinburgh..

In de Scottish National Portrait Gallery: tekeningen en foto's van John Ruskin, t/m 7 maart; kunstenaars maakten portretten van andere kunstenaars, Artists by artists, t/m 7 maart; werk van Turner uit de Vaughan collectie, t/m 31 januari.

In de Scottish National Gallery of Modern Art t/m 14 februari schilderijen van John Maxwell.

Londen

In The Royal Opera House Covent Garden de opera La Clemenza di Tito van W.A. Mozart, o.l.v. Nicholas McGegan (28 januari, 1 en 3 februari). Op 31 januari gaat Otello van G. Rossini (voor de verandering geen Verdi dus) in première. Het Shakespeare-verhaal is in Renaissance-decors geplaatst. Dirigent: Gianluigi Gelmetti, regie: Pier Luigi Pizzi. Herhalingen op 2, 5, 9, 11, 15 en 17 februari.

In het National History Museum is een videoinstallatie te zien van de Belgische kunstenaar Jan Fabre, die steeds op zoek is naar verbanden tussen kunst en wetenschap. Tot en met 29 februari.

In het British Museum t/m 24 april manuscripten, boeken en tekeningen uit apocalyptische fases van de elfde eeuw tot en met WO II: The Apocalypse, and the shape of things to come.

In de Barbican Art Gallery t/m 12 maart Magnum, our turning world, een groot overzicht t.g.v. het 50-jarig bestaan van Magnum.

Royal Academy of Arts: Mao: from Icon to Irony en Fashioning Mao, twee tentoonstellingen over de Chinese leider Mao Zedong. De eerste is een historisch overzicht van visies op Mao, de tweede handelt over het de invloed van het 'Mao-pak' op het mode-ontwerp in de twintigste eeuw, t/m 23 april; Art at the crossroads, schilderijen en beelden uit de periode vlak voor en na de Exposition Universelle in 1900, Parijs; t/m 3 april; zes vrouwelijke kunstenaars uit de Russische avantgarde. Amazons of the avantgarde, t/m 6 februari, tel. 00.44.171.300.8000.

In de Tate Gallery t/m 6 februari videokunst, foto's en installaties van o.a. Tracey Emin, Jane en Louise Wilson, Steve Pippin, en Steve McQueen; t/m 30 januari The Art of Bloomsbury, een tentoonstelling die is gewijd aan de literaire en kunstzinnige Bloomsbury-groep uit het begin van de twintigste eeuw. Tel. 00.44-171-8878000.

De National Gallery: t/m 31 januari werk van Luca Signorelli; t/m 31 januari schilderijen van Botticelli uit 1500 en t/m 6 februari 'Mystic Nativity' van Botticelli; tel. 00.44.171.839.3321.

Liverpool

De Tate Gallery, Albert Dock, toont t/m 6 februari Violent incident, werken van kunstenaars die geweld in hun werk laten zien, of als deel van het creatieve proces of als het onderwerp van hun kunst. Voorts in de Tate Gallery schilderijen van Victor Pasmore, die zich van figuratief tot abstract schilder ontwikkelde, tot half maart; t/m 27 februari een tentoonstelling over de invloed van religie op kunst, mode, reclame en de wereld van de popmuziek. Nederland wordt vertegenwoordigd door Kirsten Geisler, Inez van Lamsweerde, Anneke in 't Veld en Viktor & Rolf. 'Heaven, an exhibition that will break your heart', t/m 27 februari. Tel. 00.44.151.709.3223.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.