GROOT BRITTANNIE

The age of Dürer in de National Gallery of Scotland omvat de bekendste prenten en 100 houtsneden en etsen van Albrecht Dürer, gemaakt aan het eind van de vijftiende eeuw....

Edinburgh

Liverpool

In Tate Gallery een expositie van Rachel Whiteread. Whiteread, van wie onlangs op de Judenplatz in Wenen een holocaust-monument werd onthuld, maakt sculpturen in gips en rubber (t/m 5 januari).

Londen

Het Jewish Museum toont vijftig foto's van de Amerikaans-Israëlische fotograaf Neil Folberg, 'And I shall dwell among them, historic synagogues all over the world'. Zijn foto's vormen een document van een langzaam verdwijnend joods leven in de diaspora. Tot en met 26 maart.

Het is dit jaar 150 jaar geleden dat The Carmina Burana, de beroemde verzameling van 12de eeuwse Latijnse en Duitse liederen en gedichten, gepubliceerd is. Het Barbican Centre viert dat met een interactieve tentoonstelling (t/m 5 januari).

Het Victoria and Albert Museum (het National Museum of Art and Design) heeft zijn afdeling zilver heropent. Deze omvangrijke collectie omvat de periode 1300 tot 1800. Op de afdeling ook een tentoonstelling van ontwerpen van 21 internationale zilversmeden.

Tot en met 25 januari in het Albery Theatre The Cherry Orchard van Tsjechov door de Royal Shakespeare Company.

Jessica Lange speelt Blanche in A Streetcar named Desire van Tennessee Williams, in een regie van Peter Hall. Vanaf 18 december in het Theatre Royal Haymarket.

Janet McTeer speelt de hoofdrol in A Doll's House van Ibsen - 'No-one who sees it will forget her' (Daily Telegraph). Een productie van Anthony Page in The Playhouse Theatre.

Waddington Galleries, 5a Cork Street, presenteert schilderijen en werken op papier van Ierse 20ste-eeuwse schilder Jack B. Yeats (t/m 21 december).

De Redfern Gallery presenteert werk van Leon Underwood, stichter van de in 1921 opgerichte kunstacademie The Brook Green School. Zijn werk wordt vergezeld door werk van een aantal van zijn leerlingen: Eileen Agar, Gertrude Hermes, Blair Hughes-Stanton en Henry Moore (t/m 19 december). Tegelijkertijd zijn in de Redfern Gallery foto's te zien van Karin Székessy (1939).

In de Royal Academy of Arts een grote tentoonstelling van beeldhouwer Alberto Giacometti (t/m 1 januari).

Een spectaculair voorstel voor een nieuwe brug over de Londense rivier de Theems vormt het centrale punt in een tentoonstelling in de Royal Academy of Arts in Londen Bridging the City. Tot en met 18 december.

In het British Museum de grote tentoonstelling Mysteries of Ancient China. 'New discoveries from the early dynasties' (t/m 5 januari).

Nog t/m 15 december in de Barbican Art Gallery foto's van Erwin Blumenfeld.

Oxford

Annibale (1560-1609) en Agostino Carracci (1557-1602), en hun neef Ludovico (1566-1619), leiden in de 16de en 17de eeuw een generatie barokschilders op. Het Ashmolean Museum bracht ruim honderd tekeningen van hun hand bijeen onder de titel 'Drawings by the Carracci from British collections'. In de McAlpine en Eldon Galleries, t/m 31 maart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden