GROOT-BRITTANNIE

Deze week opende in de Royal Academy of Arts een tentoonstelling van Giacometti (t/m 1 januari)...

Londen

Nieuw werk van beeldhouwer Antoni Tàpies in de Waddington Galleries (Cork Street). Van 18 oktober t/m 16 november.

Op 16 oktober begint in de National Gallery Rubens's Landschapes. De grote schilder van religieuze, mythologisch en klassieke taferelen heeft ook landschappen geschilderd, in de meeste gevallen niet in opdracht maar voor zijn eigen plezier.

De tentoonstelling Inside the visible, met werken van 37 kunstenaressen in de Whitechapel Art Gallery, geeft een alternatief overzicht van kunst vanaf de jaren dertig tot nu. De tentoonstellingsmakers gaan er vanuit dat vrouwen andere thema's gebruiken dan het artistieke establishment en daarmee een alternatief beeld te zien geven van 20ste-eeuwse kunst in Europa. Met werken van onder anderen Jana Sterbak, Claude Cahun en Mona Hatoum. Van 11 oktober tot en met 8 december.

In de Hayward Gallery een retrospectief van fotograaf Robert Mapplethorpe. Meer dan 200 foto's zijn daar tot en met 17 november samengebracht. Minderjarigen mogen alleen onder begeleiding van een volwassene de tentoonstelling bezoeken.

De National Gallery presenteert in de reeks 'Gallery-artists' werk van Peter Blake. De 'gallery-artist' verweeft het verleden met het heden door werk uit National Gallery-collectie opnieuw te interpreteren.

In de Tate Gallery 'Mountain Gloom, Mountain Glory', met tekeningen van Hans Hartung (tot en met 27 oktober).

Een spectaculair voorstel voor een nieuwe brug over de Theems vormt het centrale punt in een tentoonstelling in de Royal Academy of Arts, Bridging the City. Met tal van voorbeelden wordt geschetst welke bijdrage bruggen leveren aan het beeld van een stad. Tot en met 18 december.

Vijf jonge Britse kunstenaars exposeren in de Saatchi Gallery (Boundary Road). Het is de zesde expositie in de reeks 'jonge kunstenaars'. Beelden, schilderijen en tekeningen. Tot en met 24 november.

In het British Museum de grote tentoonstelling Mysteries of Ancient China. 'New discoveries from the early dynasties'. Tot en met 5 januari.

'Foley kunstenaars' zijn specialisten in geluidseffecten voor films. Tacita Dean maakte een verhaal op basis van geluidseffecten. Tot en met 10 november in de Tate Gallery.

In de Barbican Art Gallery Jam: nieuwe mode-ontwerpen, meubelen, films en video (t/m 15 december).

In de National Portrait Gallery tot en met 20 oktober het reisverslag van Christopher Stevens die wekenlang in Bombay en Madras verbleef en gefascineerd raakte door de Indiase filmaffiches.

Oxford

Jose Mauricio en Angelita Trinidad Reyes schonken hun collectie Moderne Chinese schilderkunst aan het Ashmolean Museum. Tot en met 1 december is deze in het museum te zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden