GROOT-BRITTANNIE

De tentoonstelling Roger Hilton in de Tate St Ives brengt veertig schilderijen en tekeningen bijeen, aangevuld met zestien schetsboeken van deze belangrijke naoorlogse Britse schilder (t/m 26 april)....

St Ives

Londen

In de Waddington Galleries t/m 23 december 'zilver'schilderijen van Mimmo Paladino.

In de Serpentine Gallery een tentoonstelling van de Italiaanse avantgardist Piero Manzoni, t/m 25 januari.

Bruce Weber (1946) fotografeerde alleen mensen die hij bewonderde of aardig vond. Daaronder zijn Hollywood-sterren als Sean Penn, Robert de Niro en Ewan MacGregor,maar ook de Duchess of Devonshire en Little Richard. De National Portrait Gallery wijdt met meer dan tweehonderd foto's een retrospectief aan de portretten van Weber, t/m 15 februari. Tegelijkertijd een overzicht van de Schotse portretschilder Sir Henry Raeburn (t/m 1 februari), en sculpturen en portretten van Glenys Barton (t/m 11 januari).

Tijdens het Victoriaanse tijdperk aan het einde van de vorige eeuw hadden schrijvers, componisten en kunstenaars een bijzondere interesse voor feeën en ander bovennatuurlijk gebeuren. Dat ook in de schilderkunst feeën een geliefd onderwerp waren, bewijst de feeërieke tentoonstelling Victorian Fairy Painting in de Royal Academy of Arts. Tot en met 8 februari.

The Slow Drag is een toneelstuk van Carson Kreitzer over Billy Tipton, een Amerikaanse jazzsaxofonist die bij zijn dood een vrouw bleek te zijn. De voorstelling is gesitueerd in een nachtclub. 'The band is hot and the singing hotter', schreef The Independent. Voor onbepaalde tijd in de Whitehall.

Edward Fox en Claire Higgins in A Letter of Resignation van Hugh Whitemore, in Comedy Theatre.

In het Victoria & Albert Museum t/m 18 januari de eerste buitenlandse tentoonstelling van het werk van het interieurontwerpersechtpaar Carl en Karin Larsson, vertegenwoordigers van de zo typisch Zweedse vormgeving. Tegelijkertijd loopt een tentoonstelling van kostuums en textiel uit Pakistan (t/m 29 maart), en is er een tentoonstelling over de Japanse kimono in the Taisho-stijl (t/m 22 februari).

Een grote tentoonstelling over het stilleven in de Hayward Gallery. Objects of Desire. The Modern Still Life, t/m 4 januari.

Gillian Wearing won de Turner Prize, de belangrijkste onderscheiding in de Britse hedendaagse kunst, met haar videofilms '60 Minutes Silence' en 'Sacha and Mum'. De films zijn samen met werk van de andere genomineerden Christine Borland, Angela Bulloch, Cornelia Parker nog t/m 18 januari in de Tate Gallery te zien.

In het British Museum een tentoonstelling van ruim honderd tekeningen van Duitse oude meesters uit de collectie van Edmund Schilling (1888-1974), onlangs door diens vrouw aan het museum geschonken. Voorts tentoonstellingen over de Japanse kalligrafie-meester Ogawa Toshu, en de Britse schilder William Hogarth. Alle tentoonstellingen duren t/m 4 januari.

De Royal Academy of Arts eert Britse jonge kunstenaars van de Saatchi Collection die inmiddels internationaal zijn doorgebroken met een tentoonstelling, t/m 28 december.

In Gallery West (Cabot Place, Canary Wharf) een grote presentatie van de Britse muziekindustrie. Van vaudeville tot Top 100, t/m 12 januari.

In de National Gallery tot het eind van dit jaar elf schilderijen uit de collectie van het Staatskunstmuseum uit Kopenhagen. Werk van Mantegna, Cranach en Poussin.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden