GROOT-BRITTANNIË

Chelmsford/Staffordshire Het festival V2000 (op 19 en 20 augustus) wordt gelijktijdig op twee locaties gehouden: Weston Park in Staffordshire en Hylands Park in Chelmsford....

Liverpool

Het festival Creamfields, op 26 augustus, besluit het dance-zomerseizoen met dj's en live-acts als All Saints, Carl Cox, Moloko, Sander Kleinenberg, Moloko, Paul Oakenfold, Paul van Dyk en Basement Jaxx (www.efestivals.co.uk).

Tate Liverpool: een overzicht aan (video)kunstenaar Douglas Gordon, t/m 1 oktober; voor The sun is God haalde de Tate Liverpool de lijsten af van een dertigtal schilderijen en aquarellen van de Britse meester JMW Turner. Het water dat het museum omringt zorgt voor een verrassende lichtreflectie op Turners werk, t/m 1 oktober; JMW Turner About Collage is een tentoonstelling over het werk van Peter Blake, die zich gedurende zijn kunstenaarsloopbaan heeft toegelegd op collages, t/m 4 maart 2001; sculpturen, tekeningen en prenten van de Iraniër Shirazeh Houshiary en de Indiase Anish Kapoor. Beiden beschouwen het begrip ruimte als een onmisbare, bijna sacrale kwaliteit, t/m 28 augustus. Tel. 00.44.1517093223 (www.tate.org.uk).

Londen

Tate Modern: openingsexpositie is een grote installatie in de turbinehal van de Frans-Amerikaanse kunstenaar Louise Bourgeois, t/m 30 december.

In de Hayward Gallery (South Bank) onderzoekt Force Fields: Phases of the Kinetic de taal van beweging in tijd en ruimte in de moderne kunst. Aan de hand van schilderijen, sculpturen, tekeningen, installaties en films wordt bewegingskunst uit de periode 1920 tot 1980 van ruim veertig pioniers op dit gebied belicht. Behalve Alexander Calder's mobiles en 'Rotary Glass Plates' van Marcel Duchamp, worden abstracte films van James Whitney getoond en water installaties van Hans Haacke. Tot en met 17 september. Tel. 00.44.20.79283144

(www.hayward.org.uk).

Reading/Leeds

Van 25 t/m 28 augustus in Reading en Leeds twee festivals met dezelfde programmering. Zo staan Oasis, Primal Scream, Foo Fighters, Reprazent, Bluetones, Limp Bizkit en Asian Dub Foundation vrijdags in Reading en maandags in Leeds. Pulp, Beck, Gomez, Super Furry Animals en Elastica spelen zaterdags in Reading en zondags in Leeds. Stereophonics, Placebo, Eminem, Rage Against The Machine, Blink 182 tenslotte staan zondags in Reading en zaterdag in Leeds (www.efestivals.co.uk).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden