GROOT-BRITTANNIE

Hoe zag de moderne Britse kunstenaar in de jaren 1900-1930 zichzelf? De Tate Gallery onderzoekt het 'zelfbeeld' van de modernisten aan de hand van een groot aantal portretten, zelfportretten en studio-interieurs....

Liverpool

Londen

In de Tate Gallery een tentoonstelling over Italië in de achttiende eeuw, in die tijd een 'lustoord' voor jonge kunstenaars (t/m 5 januari). Nog t/m 27 oktober in de Tate: 'Mountain Gloom, Mountain Glory', met tekeningen van Hans Hartung. 'Foley kunstenaars' zijn specialisten in geluidseffecten voor films.

In de Royal Academy of Arts een grote tentoonstelling van beeldhouwer Alberto Giacometti (t/m 1 januari).

Nieuw werk van beeldhouwer Antoni Tàpies in de Waddington Galleries, Cork Street (t/m 16 novem- ber).

In de National Gallery Rubens's Landschapes. De grote schilder van religieuze, mythologisch en klassieke taferelen heeft ook landschappen geschilderd, in de meeste gevallen niet in opdracht maar voor zijn eigen plezier.

In het Imperial War Museum een tentoonstelling van Paul Nash, werkzaam als schilder voor de RAF en het Ministerie voor Informatie in de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling omvat onder meer de 'Battle of Britain' en 'Defence of Albion' (t/m 26 januari).

In de Hayward Gallery een retrospectief van fotograaf Robert Mapplethorpe. Meer dan 200 foto's zijn daar t/m 17 november samengebracht.

Vijf jonge Britse kunstenaars exposeren in de Saatchi Gallery (Boundary Road). Het is de zesde expositie in de reeks 'jonge kunstenaars'. Beelden, schilderijen en tekeningen (t/m 24 november).

De tentoonstelling Inside the visible, met werken van 37 kunstenaressen in the Whitechapel Art Gallery, geeft een alternatief overzicht van kunst vanaf de jaren dertig tot nu. De tentoonstellingsmakers gaan er van uit dat vrouwen andere thema's gebruiken dan het artistieke establishment en daarmee een alternatief beeld te zien geven van 20ste-eeuwse kunst in Europa. Met werken van onder anderen Jana Sterbak, Claude Cahun en Mona Hatoum (t/m 8 december).

De National Gallery presenteert in de reeks 'Gallery-artists' werk van Peter Blake. De 'gallery-artist' verweeft het verleden met het heden door klassiek werk uit de collectie van de National Gallery opnieuw te interpreteren (t/m 5 januari).

Het nationale fonds The Arts Council Collection bestaat vijftig jaar en viert dat met een tentoonstelling in de Hayward Gallery van de belangrijkste aanwinsten. Het fonds beheert de grootste collectie Britse moderne kunst van de wereld (t/m 17 november).

In het British Museum de grote tentoonstelling Mysteries of Ancient China. 'New discoveries from the early dynasties' (t/m 5 januari).

Oxford

Moderne Chinese schilderkunst uit de collectie van Jose Mauricio en Angelita Trinidad Reyes in het Ashmolean Museum (t/m 1 december).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden