GROOT-BRITTANNIE

In het museum Tate St Ives werk van tijdgenoten van de belangrijke naoorlogse schilder Roger Hilton, te weten Ben Nicholson, Barbara Hepworth, Constant Nieuwenhuys en Piet Mondriaan (t/m 1 november)....

St Ives

Londen

De beeldhouwer Anthony Caro, een aantal jaren leerling van Henry Moore, liet zich voor zijn beelden inspireren door de schilderijen uit het verleden. Zo maakte hij driedimensionaal werk van doeken van Giotto, Mantegna, Rembrandt, Goya, Manet en Matisse. In The National Gallery een tentoonstelling van dit en recent werk geïnspireerd op Van Goghs 'Van Gogh's Chair'. Nog tot en met 4 mei. Woensdag wordt in de National Gallery de tentoonstelling Masters of Light: Dutch Painters in Utrecht during the Golden Age geopend. In de vroege 17de-eeuw bracht de stad Utrecht een groep schilders voort die meesters bleken in het schilderen van licht. Doeken onder anderen Brugghen, Honthorst en Babure. Van 7 mei t/m 2 augustus.

Het Roundhouse-theatre, Chalk Farm Road, is tot en met zondag 10 mei omgetoverd tot een Palace of Projects met de tragikomische, wereldverbeterende projecten van het Russische kunstenaarsechtpaar Ilya & Emilia Kabakov.

Bij de Waddington Galleries, Corkstreet 11, schilderijen van Ivon Hitches en Matthew Smith (t/m 1 mei) en van Lisa Milroy (t/m 16 mei).

In het Victoria & Albert Museum een overzicht van posters ouder dan 100 jaar, voor een groot deel afkomstig uit de eigen collectie, tot en met 26 juli.

De Whitechapel galerie (Whitechapel High Street) en The Tannery (57 Bermondsey Street) zijn de drijvende kracht achter The Whitechapel Open & Open Studios waarbij zo'n duizend kunstenaars open huis houden. De galerie organiseert bus-excursies. Tot en met 31 mei.

The Art of Holy Russia in de Royal Academy of Arts is een tentoonstelling die bestaat uit Russische religieuze kunst. Belangrijkste onderdeel is een vijftigtal ikonen uit de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw die zelden of nooit zijn geëxposeerd. Ook zijn er zeldzame manuscripten te zien uit de Russische Staatsbibliotheek, t/m 14 juni.

De Britse schilder William Turner legde een grote interesse aan de dag voor wetenschap en techniek; zijn vriendenkring bestond uit architecten en wetenschappers. In de Tate Gallery een tentoonstelling van schilderijen van Turner (ook uit privéverzamelingen) en de invloed die wetenschap en techniek op zijn werk had (t/m 21 juni).

Voorts In de Tate Gallery een groot overzicht van de Deense kunstenaar Per Kirkeby met schilderijen en beelden. Het middelpunt van de tentoonstelling wordt gevormd door een groot object van bakstenen, dat Kirkeby speciaal voor de Tate maakte (tot en met 26 mei). Verder in de Tate Gallery ook een overzicht van de Franse impressionistische schilder Pierre Bonnard, befaamd om zijn talloze schilderijen van wassende en badende vrouwen (tot en met 17 mei).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden