GROOT BRITTANNIE

In The Green Centre for Non-Western Art in The Royal Pavilion, Art Gallery and Museums een tentoonstelling over het gebruik van maskers in de streek Bondoukou in Ivoorkust, Bedu is my lover....

Brighton

Edinburgh

De National Gallery of Scotland opent het nieuwe jaar met Turner Watercolours, de 38 aquarellen van Turner, in 1900 bijeengebracht door de Victoriaanse kunstverzamelaar Henry Vaughan (t/m 31 januari). Tegelijkertijd toont de National Gallery of Scotland een retrospectief van de Schotse kunstenares Anne Redpath (t/m 19 januari).

Liverpool

In Tate Gallery een expositie van Rachel Whiteread. Whiteread, van wie onlangs op de Judenplatz in Wenen een holocaust-monument werd onthuld, maakt sculpturen in gips en rubber (t/m 5 januari).

Londen

Het is dit jaar 150 jaar geleden dat The Carmina Burana, de verzameling van 12de eeuwse Latijnse en Duitse liederen en gedichten, gepubliceerd is. In het Barbican Centre een tentoonstelling (t/m 5 januari) en een programma van muziek, beeldende kunst, poëzie, film, performances en lezingen (Tel. 0181-5791910).

In de Tate Gallery t/m 12 januari The Turner Prize 1996, met werk van de genomineerden: Simon Patterson, Craigie Horsfield, Gary Hume en Douglas Gordon.

Janet McTeer speelt de hoofdrol in A Doll's House van Ibsen - 'No-one who sees it will forget her' (Daily Telegraph). Een productie van Anthony Page in The Playhouse Theatre.

William Turner trok in 1797 met een schetsboek onder zijn arm dwars door het noorden van Engeland: van Derbyshire tot het Lake District en van de Schotse grenzen door Yorkshire en Lincolnshire. Tijdens de acht weken dat die reis in beslag nam, maakte hij zo'n 1000 schetsen. De Tate Gallery toont de schetsen, die een weerslag zijn van zijn unieke visie op het Britse landschap (t/m 9 februari). Verder in de Tate Gallery een tentoonstelling over Italië in de achttiende eeuw, in die tijd een 'lustoord' voor jonge kunstenaars (t/m 5 januari).

In de National Gallery Rubens's Landscapes. De grote schilder van religieuze, mythologisch en klassieke taferelen heeft ook landschappen geschilderd, in de meeste gevallen niet in opdracht maar voor zijn eigen plezier (t/m 19 januari).

In het Imperial War Museum een tentoonstelling van Paul Nash, werkzaam als schilder voor de RAF en het Ministerie voor Informatie in de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling omvat onder meer de 'Battle of Britain' en 'Defence of Albion' (t/m 26 januari).

De National Gallery presenteert in de reeks 'Gallery-artists' werk van Peter Blake. De 'gallery-artist' verweeft het verleden met het heden door klassiek werk uit de collectie van de National Gallery opnieuw te interpreteren. (t/m 5 januari).

In de Royal Academy From Mantegna to Picasso, tekeningen uit de collectie van de Pierpont Morgan Librabry in New York, verzameld door Eugene en Clare Thaw. Rubens en Rembrandt, maar ook Delacroix, Cézanne, en Gauguin (t/m 23 januari).

In het British Museum de grote tentoonstelling Mysteries of Ancient China. 'New discoveries from the early dynasties' (t/m 5 januari).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden