GROOT-BRITTANNIE

In de serie 'Making and Meaning' stelde de National Gallery een tentoonstelling samen rond het beroemde schilderij 'De ambassadeurs' van Hans Holbein....

Londen

Een grote tentoonstelling over het stilleven in de Hayward Gallery. Objects of Desire. The Modern Still Life, tot en met 4 januari.

Het overzicht van een van Schotlands meest gevierde portretschilders Sir Henry Raeburn (1756-1823), dat onlangs in Edingburgh te zien was, is in de Londense National Portrait Gallery gearriveerd, t/m 1 februari. Ook in de National Portrait Gallery sculpturen en portretten van Glenys Barton, t/m 11 januari.

In de Tate Gallery werk van de vier genomineerde kunstenaars voor de Turner Prize. Deze prijs, een bedrag van 20.000 Britse ponden, wordt ieder jaar uitgereikt aan een jonge Britse kunstenaar. Dit jaar zijn genomineerd Christine Borland, Angela Bulloch, Cornelia Parker en Gillian Wearing, t/m 18 januari.

In het Victoria & Albert Museum een tentoonstelling van Japanse kimono's, t/m 22 februari.

In de Tate Gallery behalve het overzicht van Piet Mondriaan, eveneens t/m 30 november aquarellen van Britse kunstenaars van de 17de tot de 20ste eeuw. Het is de collectie-Oppe die onlangs door de Tate werd verworven.

Moralist, libertijn, agressieve zelfpromotor, man van het volk. De reputatie van de Britse schilder William Hogarth verschilde nogal door de eeuwen heen. Het British Museum wijdt een expositie aan de verschillende identiteiten van Hogarth. Hogarth and His Times, Serious Comedy. Voorts in het museum een tentoonstelling van tekeningen van Duitse oude meesters uit de collectie van Edmund Schilling (1888-1974), onlangs door diens vrouw aan het museum geschonken. Beide tentoonstellingen lopen t/m 4 januari.

Het British Museum wijdt een tentoonstelling aan de Japanse kalligrafie-meester Ogawa Toshu, t/m 4 januari.

In de Barbican Art Gallery een overzicht van de Belgische expressionistische schilder James Ensor. Tegelijkertijd wordt in de galerie een retrospectief getoond van fotojournalist Don McCullin uit de periode 1959 tot nu, t/m 14 december.

De Royal Academy of Arts eert Britse jonge kunstenaars van de Saatchi Collection die inmiddels internationaal zijn doorgebroken met een tentoonstelling, t/m 28 december.

In Gallery West (Cabot Place, Canary Wharf) een grote presentatie van de Britse muziekindustrie. Van vaudeville tot Top 100, t/m 12 januari.

In het Museum of the Moving Image een tentoonstelling over figuur van Hercules, t/m 11 november.

In de National Gallery tot het eind van dit jaar elf schilderijen uit de collectie van het Staatskunstmuseum uit Kopenhagen. Werk van Mantegna, Cranach en Poussin.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden