GROOT-BRITTANNIE

Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Cristian Dior's 'New Look', wijdt het Imperial War Museum tot en met 31 augustus een tentoonstelling aan de invloedrijke mode van Dior....

Londen

In de Barbican Art Gallery is vanaf 20 februari de grote overzichtstentoonstelling Modern Art in Britain 1910-1914. Ruim 150 werken uit de Verenigde Staten, Rusland, Groot-Britannië en andere Europese landen illustreren hoe werken van Cézanne, Van Gogh, Matisse en Picasso als inpiratiebron hebben gediend voor Britse kunstenaars als Vanessa Bell, David Bomberg, Roger Fry, Duncan Grant en Augustus John (t/m 26 mei).

Eveneens vanaf 20 februari toont de Brabican Art Gallery een dubbelexpositie Lucie Rie and Hans Coper: Potters in parallel, de bekendste pottenbakkers in Groot-Britannië van dit moment. Ruim 350 voorwerpen zijn te zien t/m 26 mei.

Babycakes is de toneelversie van Armistead Maupins Tales of the City. Door de groep van John Binnie and Clyde Unity. In de Drill Hall.

In de Royal Academy of Arts de grote overzichtstentoonstelling Braque: the late works. Georges Braque (1882-1963) is een van de meest invloedrijke schilders van deze eeuw geweest, maar bij het grote publiek is slechts een klein deel van zijn oeuvre bekend. De tentoonstelling omvat ongeveer vijftig werken, inclusief de grote series uit zijn late periode - de interieurs, biljarttafels, studio's en vogels. Tot en met 6 april.

Daarnaast wijdt de Royal Academy een retrospectief aan Denys Lasdun, een van de meest toonaangevende Britse architecten van na de WO II en ontwerper van o.a. The National Theatre. Tot en met 16 maart. Verder 21 abstracte schilderijen van Gillian Ayres (t/m 2 maart).

In het Camden Arts Centre (Arkwright Road) de expositie Parisien(ne)s, met werk van hedendaagse kunstenaars die woonachtig waren of zijn in Parijs; Chohreh Feyzdjou, Chen Zhen, Thomas Hirschhorn, Huang Yong Ping, Sarkis, Shen Yuan, Tiina Ketara, Tsuneko Taniuchi en Absalon. Tot en met 16 maart.

Nog tot en met zondag in de Queen's Gallery de honderd tekeningen van Leonardo da Vinci uit het bezit van het Britse koningshuis.

Timothy West speelt Henry IV van Shakespeare bij het English Touring Theatre, in The Old Vic, t/m 22 februari.

In de National Portrait Gallery tot en met 11 mei een serie portretten gemaakt door Ignatius Sancho (1729-1780); tot en met 26 mei tevens foto's van Britse componisten.

In de Tate Gallery tot en met zondag de verzameling moderne kunst van collectioneur Ted Power. Met werken van figuren als Newman, Dubuffet, Brancusi e.a.

Oxford

About vision: New British paintings in the 1990s in het Museum of Modern Art, waarmee directeur David Elliott afscheid neemt van het museum (t/m 23 februari).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden