GROOT-BRITTANNIE

Ter gelegenheid van zijn negentigste verjaardag toont de National Gallery of Modern Art vanaf 1 februari werk van de Schotse schilder James McIntosh Patrick, bekend van minutieus geschilderde landschappen....

Edinburgh

In de National Gallery of Scotland nog t/m vrijdag Turner Watercolours, de 38 aquarellen van Turner, in 1900 bijeengebracht door de Victoriaanse kunstverzamelaar Henry Vaughan.

Londen

Skandinavië heeft de laatste honderd jaar een sterke grafische traditie gekend. Het British Museum toont 170 werken van kunstenaars als Anders Zorn, Edvard Munch en Asger Jorn tot eigentijdse figuren als Per Kirkeby uit Denemarken en Sigurdur Gudmundsson uit IJsland. Modern Skandinavian Prints loopt t/m 20 april. Ook in het British Museum Japans Arita-porselein uit de vroege 17de eeuw en andere recent verworven voorwerpen uit Japan (t/m 20 april).

In de National Gallery de expositie Young Gainsborough met werk uit de begindagen van zijn carrière, met name zijn landschappen en conversatiestukken.

In de Royal Academy of Arts de grote overzichtstentoonstelling Braque: the late works. De expositie omvat ongeveer vijftig werken, inclusief de grote series uit zijn late periode - de interieurs, biljarttafels, studio's en vogels. Tot en met 2 maart.

Waddington Galleries tonen nieuw werk van Zebedee Jones, die de olieverf zo dik op zijn doeken aanbrengt, dat zijn schilderijen haast de vorm van sculpturen aannemen. Tot en met 8 februari.

Timothy West speelt Henry IV van Shakespeare bij het English Touring Theatre, in The Old Vic, tot en met 22 februari.

In de Redfern Gallery loopt t/m 13 februari de expositie Still Life and Interior, met tekeningen, schilderijen en etsen van onder anderen Chagall, Picasso, Piper en Vaughan.

In de Tate Gallery de verzameling moderne kunst van collectioneur Ted Power, t/m 16 februari. Met werken van Newman, Dubuffet, Brancusi e.a.

Door de eeuwen heen zijn de opvattingen en stijlen nogal veranderd over lijsten van schilderijen. In de National Portrait Gallery Art of the Picture Frame (t/m 9 februari).

William Turner trok in 1797 met een schetsboek onder zijn arm dwars door het noorden van Engeland: van Derbyshire tot het Lake District en van de Schotse grenzen door Yorkshire en Lincolnshire. Tijdens die twee maanden durende reis maakte hij zo'n 1000 schetsen, die t/m 9 februari te zien zijn in de Tate Gallery.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden