GROOT-BRITTANNIE

In de National Gallery of Modern Art van 5 juli t/m 9 november de tentoonstelling Surrealism and after, met werk van o.a....

Edinburgh

Londen

Tweehonderd jaar geleden kwam de Japanse meester Hiroshige ter wereld. Vanaf zijn veertiende bekwaamde hij zich al in het maken van gekleurde houtsneden. Hij verbeeldde boeren in de mist, reizigers ploeterend door de sneeuw en maanverlichte landschappen. De Royal Academy of Arts heeft ruim 140 werken van Hiroshige (1779-1858) bijeengebracht, die vanaf vandaag te zien zijn onder de noemer Hiroshige, Images of Mist, Rain, Moon and Snow. Tot en met 28 september.

Ter gelegenheid van de naderende soevereiniteit van China over Hongkong, in de Barbican Art Gallery Marc Riboud in China: Forty Years of Photography, een retrospectieve tentoonstelling van de Franse fotograaf Marc Riboud die verschillende keren naar China afgereisd is om de sociale ontwikkelingen in beeld te brengen. Tot en met 17 augustus.

In de Waddington Galleries, 12 Cork Street, werken op papier van Picasso en Matisse, t/m 19 juli.

Clifford Coffin (1913-1972) is bij een handvol bewonderaars bekend als de beste Vogue-fotograaf. De National Portrait Gallery toont een overzicht van zijn werk in The Varnished Truth, Photographs from Voque 1945-1955, t/m 28 september.

Krishna, de achtste incarnatie van de Hindoe-god Vishnu is een van de meest aanbeden goden in Azië. Ook veel kunstenaars hebben zich laten inspireren door dit opperwezen. De Whitechapel Gallery (Whitechapel High Street) heeft ter gelegeheid van het 50ste herdenking van de Indiase en Pakistaanse onafhankelijkheid een tentoonstelling ingericht met 120 miniatuur-Krishna's, daterend van de 16de tot en met de 19de eeuw. Krishna The Divine Lover, tot en met 27 juli. Tegelijkertijd in de galerie sculpturen van de Britse kunstenaar Cathy de Monchaux.

Het British Museum opent in 2000 een permanente tentoonstelling van Koreaanse kunst. Vooruitlopend daarop vast een overzicht hiervan, te leen van het Koreaanse Nationale Museum en particulieren. Verder tijdelijke exposities van keramiek en porselein uit het Midden- en Verre Oosten (t/m 13 juli), prentdrukkunst van Picasso en zijn tijdgenoten in Parijs (t/m 14 september), Modernisme in het Franse medaille-ontwerp (t/m 14 september) en keramiek van de Japanse kunstenaar Sawada Chitojin (1902-1977), t/m 7 september.

In het Designmuseum (Shad Tames) de tentoonstelling The Power of erotic design. Van een installatie van architect Nigel Coates en erotische sculpturen en amuletten tot meubels en foto's van Carlo Mollino. Tot en met 12 oktober.

In de Redfern Gallery, Cork Street 20, t/m 24 juli recent werk van Ann Christopher: sculpturen, tekeningen en grafiek.

Patti LuPone speelt Callas in de Londense versie van Masterclass, Terrence McNally's toneelstuk over Maria Callas dat in 1996 een Tony Award kreeg. In Queens Theatre.

Sian Phillips is Marlene Dietrich in de show Marlene, a tribute to Dietrich van Pam Gems, in Lyric Theatre.

Ancient Faces in het British Museum toont gemummificeerde portretten uit het oude Egypte (t/m 20 juli).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden