GROOT-BRITTANNIE

In de National Gallery of Modern Art t/m 9 november de tentoonstelling Surrealism and after, met werk van o.a. Magritte....

Edinburgh

Londen

In het Hampstead Theatre t/m 16 augustus de theaterproductie Chimps van Simon Block. 'A hit? A dead cert. It's as safe as houses' volgens David Benedict van 'The Independent'. Tel: 00-44-171-7229301.

Het Kirov Ballet staat tot en met 9 augustus in het London Coliseum. Nog op 25 en 26 juli met 'Don Quichotte' waarover de Britse critici over de hele linie zeer enthousiast waren. Daarna staan twee stukken van Balanchine op het programma: 'Symphony in C' en 'Giselle', t/m 9 augustus. Tel: 00-44-171-6328300.

De Royal Academy of Arts heeft prenten bijeengebracht van de Japanse houtsnede-meester Hirosighe: Hirosighe, Images of Mist, Rain, Moon and Snow. Tot en met 28 september.

De Tate Gallery bestaat dit jaar 100 jaar en viert dat jubleum met een aantal mooie tentoonstellingen. Begon de reeks met een overzicht van Lovis Corinth, nu is een expositie te zien van de Amerikaanse abstracte kunstenaar Ellsworth Kelly (t/m 7 september). Op 27 juli begint een derde tentoonstelling: het overzicht van Piet Mondriaan, afkomstig van het Haags Gemeentemuseum, is t/m 30 november uitgeleend aan de Tate Gallery.

Ter gelegenheid van de soevereiniteit van China over Hongkong, in de Barbican Art Gallery Marc Riboud in China: Forty Years of Photography, een retrospectieve tentoonstelling van de Franse fotograaf Marc Riboud die verschillende keren naar China afgereisd is om de sociale ontwikkelingen in beeld te brengen. Tot en met 17 augustus.

Na WO I trokken veel zwarte Amerikanen vanuit het zuiden naar de Noord-Amerikaanse steden. De New-Yorkse wijk Harlem werd een broedplaats van muzikanten, schrijvers en kunstenaars die school maakten onder de New Negro Arts Movement. De Hayward Gallery brengt in Rhapsodies in black voor het eerst de belangrijkste werken uit deze stroming bijeen, t/m 17 augustus. Tegelijkertijd toont de galerie installaties van de Japanse hedendaagse kunstenaar Tatsuo Miyajima.

Clifford Coffin (1913-1972) is bij een handvol bewonderaars bekend als de beste Vogue-fotograaf. De National Portrait Gallery toont een overzicht van zijn werk in The Varnished Truth, Photographs from Voque 1945-1955, t/m 28 september.

In de Royal Academy of Arts de 229ste editie van de Royal Academy Summer Exhibition. Deze jaarlijkse tentoonstelling van hedendaagse kunst is een unieke gelegenheid om werk van aankomende kunstenaars te zien naast dat van de meer gearriveerde, internationale collega's. Veel werken zijn te koop (t/m 10 augustus).

In het Designmuseum (Shad Tames) de tentoonstelling The Power of erotic design. Van een installatie van architect Nigel Coates en erotische sculpturen en amuletten tot meubels en foto's van Carlo Mollino. Tot en met 12 oktober.

Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Cristian Dior's 'New Look' in het Imperial War Museum de tentoonstelling Forties Fashion and the New Look, t/m 31 augustus.

Rivermead

Peter Gabriels Womad Festival in Rivermead-Reading vindt dit jaar plaats van 25 tot en met 27 juli. Daar spelen Mary Kant (Guinee), Habib Koit (Mali), Tarika (Madakaskar), Amampondo (Zuid-Afrika), Carlinhos Brown (Brazilië), Mad Professor en Burning Spear (Jamaica). Verder popzangeres Yulduz Usmanova (Oezbekistan), de Bisserov Sisters (Bulgarije), B'Net Houariyat (Marokko) en de Indiase meester van de sitar Ravi Shankar. Tel. 00-44-173459159; http://realworld.on.net/womad

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden