Groot-Brittannië Veel zieken, weinig zorgen

Groot-Brittannië is vanaf het begin het Europese land waar de swine flu, zoals de Mexicaanse griep hier heet, zich het snelst heeft verspreid....

De ziekte veroorzaakt de laatste tijd geen verontrustende nieuwskoppen meer, hoewel zich nu een tweede griepgolf ontwikkelt. De Britse regering klopt zich op de borst met haar voortvarende aanpak, waarmee zij de grootste zorgen denkt te hebben weggenomen.

Sinds eind oktober zijn al enkele miljoenen Britten gevaccineerd tegen het virus. Medio december zullen de circa 11 miljoen personen uit risicogroepen hun vaccin hebben gehad, in overgrote meerderheid een eenmalige prik met Pandemrix.

Binnen de risicogroepen vallen niet alle kinderen of alle ouderen, maar alleen degenen met chronische ziekten aan bijvoorbeeld longen, hart, nieren en lever, plus diabetespatiënten. Er gaan stemmen op om alle kinderen te vaccineren.

Als tweede in de hiërarchie staan alle zwangere Britse vrouwen, ofwel een half miljoen personen. Verder komen alle mensen die wegens zorgen over hun gezondheid al reguliere griepprikken ontvingen in aanmerking voor vaccinatie, plus het personeel van ziekenhuizen.

Het aantal nieuwe Britse griepgevallen bedraagt nu een kleine honderdduizend per week. Minder dan 1 procent belandt in het ziekenhuis. Bijna alle griepdoden hadden al andere problemen.

Van paniek is daarom geen sprake. Aanvankelijk werd geschat dat tienduizenden Britten zouden bezwijken aan de Mexicaanse griep. Dat is teruggebracht naar duizend. Jaarlijks overlijden duizenden Britten aan het reguliere griepvirus.

Gert-Jan van Teeffelen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden