Groot-Brittannië onderzoekt fraude beveiligingsfirma's

In Groot-Brittannië is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar mogelijke fraude door de particuliere beveiligingsfirma's Serco en G4S. De twee bedrijven worden ervan verdacht het Britse ministerie van Justitie te hebben opgelicht.

LONDEN - Ze zouden onkosten in rekening hebben gebracht voor het in de gaten houden van enkelband dragende criminelen die hun straf al hadden uitgezeten, nooit een enkelband hebben gedragen of zelfs allang dood zijn. De vermoedens van fraude hebben geleid tot het vertrek van de Serco-topman.


De twee beursgenoteerde bedrijven hebben volop geprofiteerd van de gedeeltelijke privatisering van het strafrecht. Een van de door hen overgenomen overheidstaken is het onder elektronisch toezicht houden van veroordeelden, een straf die door de bezuini- gingen populairder is geworden.


Uit cijfers van accountantsbedrijf PricewaterhouseCoopers blijkt dat ze drieduizend 'spookveroordeelden' hebben bewaakt. Hierdoor heeft de rijksoverheid tientallen miljoenen betaald voor onverrichte arbeid. G4S en Serco hebben beloofd het ten onrechte geïncasseerde geld terug te storten. Dat gaat minister Chris Grayling van Justitie niet ver genoeg. Daarom heeft hij de fraudedienst ingeschakeld, temeer omdat G4S geen openheid van zaken heeft willen geven.


Het toezichthoudende werk van G4S kwam onlangs ook in de rechtbank ter sprake nadat was gebleken dat drie terreurverdachten de enkelbanden van G4S onklaar hadden gemaakt. G4S is nog herstellende van de imagoschade die het bedrijf vorig jaar opliep bij de Olympische Spelen in Londen. Kort voor dat spektakel bleek dat G4S niet genoeg beveiligers kon leveren, waarna het Britse leger moest worden ingezet voor de beveiliging van de Spelen.


G4S en Serco vormen een soort schaduwstaat in Groot-Brittannië. Zij bewaken gevangenen, beheren ziekenhuizen, deporteren asielzoekers, bewaken partijcongressen, legen parkeermeters, plaatsen snelheidscamera's, baten zwembaden uit en laten metro's, treinen en de Londense huurfietsen rijden.


In de krant The Guardian is Serco beschreven als de echte versie van een megaondernemingen uit spannende verhalen, 'een goedaardige versie van de Tyrell Corporation uit de film Blade Runner'.


G4S en Serco zouden ook graag contracten ter waarde van een half miljard afsluiten voor de te privatiseren reclassering, maar het is de vraag of het ministerie van Justitie dat nu nog wil.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden