Groot-Brittannië neemt paspoort van 150 Syriëgangers af: 'Britse nationaliteit is geen absoluut recht'

De Britse overheid heeft 150 jihadisten en criminelen hun nationaliteit afgenomen om te voorkomen dat ze terugkeren uit Syrië. Dat heeft The Sunday Times onthuld. De Britten vrezen een toestroom van potentiële terroristen na de ineenstorting van Islamitische Staat.

Jihadi John, de bekendste Britse jihadstrijder. Beeld ap
Jihadi John, de bekendste Britse jihadstrijder.Beeld ap

Na de aanslagen in Londen en Manchester dit voorjaar is er een nieuwe fase in de strijd tegen terreur begonnen. In de tijd daarvoor was het Britse minister van Binnenlandse Zaken volgens critici tamelijk timide in de bestrijding van terreur.

Er zijn afgelopen jaren naar schatting 850 mensen met een Britse nationaliteit naar Syrië en Irak afgereisd om daar te vechten met IS. Zo'n 130 van hen zijn omgekomen, waaronder de bekende 'Jihadi John'. De inlichtingendienst vreest dat 300 geharde strijders zullen terugkeren, met alle gevaren voor de openbare veiligheid. Tot de Syrië-gangers wier Britse nationaliteit is afgenomen behoren de zogeheten 'jihadi-bruiden', jonge vrouwen die waren afgereisd om te trouwen binnen het kalifaat.

Geen absoluut recht

De vader en de zoon van de Manchester-terrorist Salman Ramadan Abedi kunnen ook hun Britse paspoort verliezen. Zij zitten momenteel vast in hun vaderland Libië, op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag waarbij 22 doden vielen.

Het voormalige hoofd van de antiterreureenheid van Scotland Yard, Richard Walton, heeft erop gewezen dat het bezit van de Britse nationaliteit geen absoluut recht is. De maatregel betreft burgers met een dubbele nationaliteit. Het is moeilijker om de nationaliteit in te trekken van mensen die daardoor statenloos raken, omdat dit in strijd is met internationale verdragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden