'Groot-Brittannië heeft nieuw leiderschap nodig'

Vanmorgen kondigde David Cameron zijn aftreden aan met de volgende woorden.

Beeld ap

Goedemorgen iedereen,

Het land heeft net deelgenomen aan een enorme democratische oefening, misschien wel de grootste uit onze geschiedenis.

Meer dan 33 miljoen mensen uit Engeland, Schotland, Wales, Noord-Ierland en Gibraltar hebben hun stem laten horen. We zouden er trots op moeten zijn dat we op dit eiland op het volk vertrouwen bij het nemen van grote beslissingen. We hebben een parlementaire democratie, maar bij vraagstukken over de manier waarop we regeren zijn er tijden waarop het goed is om het aan de bevolking zelf te vragen. En dat is wat we gedaan hebben.

Het Britse volk heeft gestemd om de Europese Unie te verlaten en haar wil moet worden gerespecteerd.

Ik wil iedereen bedanken die deelnam aan mijn kant van de campagne, inclusief diegenen die hun partijverschillen terzijde schoven om te staan voor wat naar hun idee het nationaal belang was, en ik wil degenen feliciteren die deelnamen aan de Leave-campagne en zich zo geestdriftig en hartstochtelijk voor de zaak hebben ingezet.

De wil van het Britse volk is een opdracht die moet worden uitgevoerd.

Het was geen beslissing die gemakkelijk is genomen, niet in de laatste plaats omdat er zoveel werd beweerd door zoveel verschillende organisaties over het belang van deze beslissing.

Er kan dus geen twijfel zijn over het resultaat. Over de hele wereld werd de keuze van Groot Brittannië gevolgd.

Ik wil de handelaars en investeerders verzekeren dat de Britse economie fundamenteel sterk is en ik wil ook de Britten in Europese landen, en Europeanen die hier wonen, garanderen dat er geen directe veranderingen in hun leefomstandigheden zullen zijn.

Er zal geen ingrijpende verandering zijn in de manier waarop ons volk kan reizen, in het verkeer van goederen of in de verkoop van onze diensten.

We moeten ons nu voorbereiden op onderhandelingen met de Europese Unie. Hierbij hebben we de volledige steun van de regeringen van Schotland, Wales en Noord-Ierland nodig, om ervoor te zorgen dat de belangen in alle delen van het Verenigd Koninkrijk worden beschermd en behartigd. Maar bovenal is sterk, vastberaden en toegewijd leiderschap nodig.

Ik ben zeer vereerd en trots dat ik zes jaar lang premier van dit land ben geweest. Ik geloof dat er grote vooruitgang is geboekt, met meer mensen aan het werk dan ooit in onze geschiedenis; met hervormingen in de economie en het onderwijs, die de kansen van mensen vergroot hebben, die een grotere en sterkere maatschappij hebben gebouwd, die de armste mensen in de wereld een betere toekomst beloven, en die toestaan dat mensen die van elkaar houden met elkaar kunnen trouwen, ongeacht hun seksualiteit. Maar boven alles is de kracht van de Britse economie hersteld.

Ik ben iedereen dankbaar die hier aan heeft bijgedragen. Ik heb er altijd in geloofd dat we grote beslissingen moeten nemen, en ze niet moeten vermijden. Dat is waarom we de eerste coalitieregering in zeventig jaar zijn aangegaan, om onze economie weer vooruit te helpen. Dat is waarom we een eerlijk, wettig en bindend referendum in Schotland hebben gehouden. En dat is waarom ik de belofte heb gedaan om de Britse positie in de Europese Unie naar de onderhandelingstafel te brengen en een referendum over het lidmaatschap te houden. Deze dingen heb ik uitgevoerd.

Ik heb in deze campagne gestreden op de enige manier die mij bekend is, hetgeen inhield dat ik eerlijk en hartstochtelijk heb verwoord wat ik vind, met hart en ziel.

Ik heb geen blad voor de mond genomen, ik heb duidelijk gezegd dat ik denk dat Groot-Brittannië sterker, veiliger en beter af is binnen de Europese Unie en ik heb duidelijk gemaakt dat het referendum hierom ging, en om niets anders. Ook niet om de toekomst van politici, mijzelf inbegrepen.

Het Britse volk heeft echter een duidelijke beslissing genomen om een andere weg in te slaan, en daarom denk ik dat er nieuw leiderschap vereist is. Ik zal er als premier alles doen om het schip de komende weken en maanden op koers te houden, maar ik denk niet dat het verstandig is om aan te blijven als de kapitein die het schip naar de volgende bestemming zal sturen. Dit was geen gemakkelijke beslissing, maar ik geloof dat het in het landsbelang is om een periode van stabiliteit in te lasten, waarna de nieuwe benodigde leider zal aantreden.

Een exact tijdspad is niet noodzakelijk, maar volgens mij moeten we proberen om een nieuwe premier te hebben tegen de tijd van de conferentie van de conservatieve partij, in oktober. Het kabinet komt op maandag bijeen, de directeur van de Bank of England zal een verklaring afleggen over de maatregelen die de bank en de schatkist zullen nemen om de financiële markt te stabiliseren.

We zullen daarnaast verdergaan met de uitvoering van belangrijke wetgeving, en die in het parlement laten voorkomen. Ik heb vanochtend hare majesteit de koningin gesproken om haar in te lichten over het besluit dat ik zal nemen.

De onderhandelingen met de EU moeten beginnen onder een nieuwe premier, en ik denk dat het goed is dat deze premier het besluit neemt wanneer artikel 50 van kracht moet worden en het formele en juridische proces van het verlaten van de EU in gang moet zetten.

Volgende week zal ik de Europese raad bijwonen om het besluit van het Britse volk en mijn eigen beslissing uit te leggen.

Het Britse volk heeft een keuze gemaakt. Niet alleen moet die gerespecteerd worden, maar de verliezende kant -mijzelf incluis- moet helpen om dit uit te voeren.

Groot-Brittannië is een bijzonder land - we hebben zoveel enorme voordelen. We zijn een parlementaire democratie en een handelsnatie, met onze wetenschap en kunsten, onze technologie en creativiteit, die in de hele wereld wordt gerespecteerd.

En hoewel we niet volmaakt zijn, geloof ik dat we model kunnen staan voor een multi-etnische en pluriforme democratie, waar mensen naartoe kunnen komen en een bijdrage kunnen leveren, om zo het maximale uit hun talenten te kunnen halen. Hoewel het verlaten van de EU niet is wat ik heb aangeraden, ben ik de eerste om onze ongelooflijke kracht aan te prijzen. Ik heb al gezegd dat Groot-Brittannië buiten de Europese Unie kan overleven, en dat zullen we ook doen.

Nu het besluit is genomen dat we de EU gaan verlaten, moeten we op zoek naar de beste manier om dit te doen en ik zal er alles aan doen om hieraan bij te dragen. Ik houd van dit land en ik voel me vereerd om het te mogen dienen, en ik zal er ook in de toekomst alles aan doen om dit geweldige land te laten slagen.

Heel erg bedankt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden