NieuwsConflict met Iran

Groot-Brittannië en Iran zoeken oplossing voor conflict over in beslag genomen tanker

Groot-Brittannië is bereid het groene licht te geven voor het vrijgeven van de Iraanse olietanker die vorige week door de politie van Gibraltar en Britse mariniers in beslag werd genomen, toen de Grace 1 met een partij olie op weg was naar Syrië. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt zaterdag laten weten. Voorwaarde is wel dat Iran garanties geeft dat de tanker niet alsnog naar Syrië gaat.

Olietankers varen door de strategische Straat van Hormuz die toegang biedt tot de Perzische Golf. Beeld REUTERS
Olietankers varen door de strategische Straat van Hormuz die toegang biedt tot de Perzische Golf.Beeld REUTERS

De tanker werd vorige week opgebracht omdat olieleveranties aan Syrië indruisen tegen de EU-sancties tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. In een telefoongesprek met zijn Iraanse ambtgenoot Javad Zarif maakte Hunt hem duidelijk dat het Londen gaat om de bestemming van de lading olie, niet om de herkomst ervan.

Iran reageerde woedend op het aan de ketting leggen van de tanker, die ruim twee miljoen vaten olie aan boord heeft. Teheran verdenkt de Amerikaanse regering ervan dat zij achter het tegenhouden van de tanker zit. De laatste maanden is de regering-Trump druk bezig de Iraanse olie-export af te knijpen om het land te dwingen nieuwe onderhandelingen te beginnen over het atoomakkoord dat de VS, Rusland, China, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië in 2015 met Teheran sloten. Trump trok de VS vorig jaar terug uit het akkoord.

Als vergelding voor het aan de ketting leggen van de Grace 1 dreigde Teheran hetzelfde te doen met een Britse tanker in de Perzische Golf. Eerder deze week kwam het bijna tot een regelrechte botsing tussen de twee landen, toen speedboten van de Iraanse Revolutionaire Garde een Britse tanker van zijn koers probeerden te brengen. Een Brits oorlogsschip wist de Iraanse boten te verjagen door zijn geschut op de scheepjes te richten.

Volgens Hunt had Zarif hem in hun telefoongesprek verzekerd dat Iran de kwestie niet wil laten escaleren, maar naar een diplomatieke oplossing zoekt. In verband met de Iraanse dreigementen besloot de Britse regering een tweede oorlogsschip, de MHS Duncan, naar de Straat van Hormuz te sturen. Maar Londen beklemtoonde dat de schepen alleen zullen worden ingezet om Britse schepen te escorteren, niet om deel te nemen aan de internationale operatie die de Amerikanen op touw willen zetten om de scheepvaart in de Golf te beschermen. Washington vroeg zijn bondgenoten deze week daarvoor oorlogsschepen te leveren.

Ook andere landen voelen er weinig voor aan die coalitie mee te doen, omdat ze het niet eens zijn met het besluit van de regering-Trump het atoomakkoord in de prullenbak te gooien en keiharde nieuwe sancties tegen het land af te kondigen. Als reactie daarop heeft Iran laten weten dat het zich niet meer aan alle afspraken uit het akkoord houdt. Op die manier wil Teheran de Europese landen onder druk zetten meer te doen om de economische schade van de Amerikaanse sancties te beperken.

Koopvaardij en het Midden-Oosten

De scheepsroutes aan twee kanten van het Arabisch schiereiland worden beveiligd, als het aan de VS ligt. Maar hoe doe je dat in de praktijk?

Nederland overweegt, op Amerikaans verzoek, een fregat te sturen naar de Straat van Hormuz ter bescherming van koopvaardijschepen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden