Groot-Brittannië breidt verdediging Falklands uit om 'dreiging invasie'

Groot-Brittannië gaat de verdediging van de ook door Argentinië geclaimde Falklandeilanden uitbreiden met twee transporthelikopters en een verbeterd communicatiesysteem. Dit heeft de Britse minister van Defensie Michael Fallon vandaag gezegd. Een intern rapport van het ministerie zou erop wijzen dat een Argentijnse invasie waarschijnlijker is geworden.

De Britse minister van Defensie Michael Fallon Beeld reuters
De Britse minister van Defensie Michael FallonBeeld reuters

Volgens Fallon stellen de helikopters de Britten in staat snel en krachtig te reageren als er een incident bij de Falklandeilanden plaatsvindt. De komende tien jaar gaat Groot-Brittannië zo'n 180 miljoen pond (245 miljoen euro) uitgeven om de defensiesystemen te verbeteren en de andere faciliteiten op de dunbevolkte eilanden te moderniseren. Het Britse leger is op de Falklandeilanden vertegenwoordigd door eenheden van de land-, zee en de luchtmacht.

Argentinië heeft al laten weten de Britse plannen voor uitbreiding onnodig te vinden. De regering van president Cristina Fernández de Kirchner beklaagde zich erover dat de Britten niet van zins lijken te onderhandelen over een vreedzame oplossing van het al ruim 180 jaar slepende conflict.

'Het is niet alleen onaannemelijk, maar ook ongerechtvaardigd dat de geest van de 'Argentijnse dreiging' wordt gebruikt om het Britse defensiebudget op te krikken en de groeiende militarisering van de eilanden te consolideren', aldus het Argentijnse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Falklandeilanden liggen ongeveer 450 kilometer voor de kust van Argentinië. In 1833 werden ze door de Britten ingelijfd als overzees gebiedsdeel van Groot-Brittannië. De Argentijnen hebben hun aanspraak op de eilanden, die de Argentijnen zelf de Islas Malvinas noemen, echter nooit opgegeven. Begin dit jaar nog riep president Kirchner haar Britse ambtgenoot David Cameron op de Islas Malvinas, die volgens haar 'met geweld aan Argentinië waren ontnomen, terug te geven.

In een open brief in de Britse krant The Guardian herinnerde Kirchner aan een resolutie van de Verenigde Naties uit 1960 waarin lidstaten werd opgeroepen een einde te maken aan 'het kolonialisme in al zijn vormen en uitingen'.

Begin deze maand bracht de Argentijnse centrale bank ook nog eens een nieuw bankbiljet van 50 pesos in omloop waarop een kaart van de Falklandeilanden staat gedrukt. Op de keerzijde van het bankbiljet wordt hulde gebracht aan de Argentijnse rebel Antonio Rivero, die in de eerste helft van de negentiende eeuw de strijd op de eilanden tegen de Britse kolonisten leidde.

Bewoners willen bij Groot-Brittannië blijven

Groot-Brittannië wijst echter elke Argentijnse claim op de koude en natte Falklands, resoluut van de hand. De Britten wijzen erop dat het overgrote deel van bewoners van de Falklandeilanden bij Groot-Brittannië wil blijven. Zo stemde twee jaar geleden bij een referendum slechts 3 van de 1.517 inwoners van de Falklandeilanden 'nee' op de vraag of ze vonden dat de Falklandeilanden hun huidige politieke status 'als overzees grondgebied van het Verenigd Koninkrijk' moesten behouden.

Groot-Brittannië en Argentinië vochten in 1982 een korte hevige oorlog uit om de eilanden, die aan bijna duizend Britse en Argentijnse soldaten en drie burgers het leven kostte. Tien weken lang bezetten Argentijnen de Falklands, waarna ze uiteindelijk door de Britten werden bevrijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden