Groot alarm na noodweer Zuid-Limburg

Het snelle stijgen van het riviertje de Gulp heeft gisteravond laat voor paniek gezorgd in het Limburgse dorp Slenaken. Een hoogwatergolf sleurde auto's mee en veroorzaakte veel schade.

Kelders en benedenverdieping van Hotel Slenakerhof zijn ondergelopen. Beeld anp

Door zware regenval trad het riviertje de Gulp buiten zijn oevers. Het hoge water stroomde Slenaken in en trof twee hotels en een restaurant.

Omvang onduidelijk
De precieze omvang van de schade door de overstroming in het Limburgse dorp Slenaken is nog niet duidelijk. Medewerkers van de gemeente Gulpen-Witem zijn vanochtend druk bezig deze te inventariseren.

De gemeente is ook druk doende de schade op te nemen in de buitengebieden. Berichten over schapen die zouden zijn verdronken kon een woordvoerster nog niet bevestigen. De gemeente heeft een telefoonnummer op de website geplaatst waar getroffenen terecht kunnen met vragen en schademeldingen.

Gewonde
De brandweer is nog steeds bezig met het wegpompen van water uit ondergelopen delen van hotels en restaurant. Volgens een woordvoerster van de gemeente Gulpen-Wittem kan het pompen nog wel enige tijd duren. Burgemeester Bas van den Tillaar van de gemeente Gulpen-Wittem bezoekt het dorp vandaag.

De brandweer meldde dat een vrouw gewond zou zijn geraakt tijdens de overstromingen. Volgens een woordvoerster van de veiligheidsregio Zuid Limburg is de vrouw echter onwel geworden. Ze is naar het ziekenhuis gebracht.

Flinke ravage
De hotelgasten wisten tijdig een veilig heenkomen te zoeken op de hogere verdiepingen van de gebouwen. De brandweer rukte uit om de getroffen panden leeg te pompen.

De hoogwatergolf veroorzaakte een flinke ravage. Verschillende door het water meegesleurde voertuigen kwamen op hun kant te liggen.
Volgens de brandweer raakte zeker één vrouw gewond. Ze is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Door zware regenval trad het riviertje de Gulp buiten zijn oevers. Beeld anp

Hoewel de Dorpsstraat en de Waterstraat in Slenaken onder water kwamen te staan, lijken de huizen gespaard te zijn gebleven. Toch zijn veel bewoners behoorlijk geschrokken.

Gulpen
Het riviertje trad ook op andere plaatsen buiten zijn oevers. In het nabijgelegen Gulpen liep onder meer een loods onder water, al lijkt de overlast er verder mee te vallen. In de loop van de nacht zakte het water bij Slenaken, liet de Veiligheidsregio Zuid-Limburg weten.

Medewerkers van het Waterschap houden de waterstand van de Gulp in de gaten. Volgens de Veiligheidsregio brengen ze 'de gevolgen voor het stroomgebied verder in kaart, zodat de hulpdiensten passende maatregelen kunnen nemen'.

Het snelstromende riviertje de Gulp ontspringt in het Belgische Hendrik-Kapelle en wordt vervolgens gevoed door een aantal bronnen en beken in België. Bij Slenaken komt het riviertje ons land binnen.

De eigenaar van Herberg Restaurant De Boswachter bekijkt de schade. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden