Groot aantal premières na jaar met veel reprises

HEIN JANSSEN

AMSTERDAM - Toneelgroep Amsterdam en Toneelhuis Antwerpen gaan vanaf komend seizoen regelmatig samenwerken. Hamlet vs Hamlet is de titel van de eerste coproductie van de twee groepen. Het stuk wordt in Amsterdam geregisseerd door Guy Cassiers, artistiek leider van Toneelhuis. Abke Haring speelt de titelrol. De Vlaamse schrijver Tom Lanoye bewerkt Shakespeares 'stuk der stukken' voor deze gelegenheid opnieuw.

Lanoye over de keuze voor een actrice als prins Hamlet: 'Het is niet de bedoeling dat zij een prinses speelt die voorwendt prins te zijn. Nee, ze moet een jongeman spelen zoals ten tijde van Shakespeare alle vrouwenrollen werden gespeeld door jongens.'

Het seizoen van Toneelgroep Amsterdam wordt in augustus al geopend met de première van Lange dagreis naar de nacht van Eugene O'Neill, in regie van Ivo van Hove met onder anderen Marieke Heebink, Gijs Scholten van Aschat en Ramsey Nasr. De laatste, oud-Dichter des Vaderlands, keert daarmee na dertien jaar weer terug in het theater.

Opvallend is het grote aantal premières bij het hoofdstedelijk gezelschap, dat het afgelopen jaar voornamelijk reprises heeft opgevoerd. Naast de regies van Cassiers en Van Hove zelf komt ook Johan Simon voor een gastregie naar Amsterdam. In het voorjaar van 2014 regisseert hij Dantons Dood van Georg Büchner, met Hans Kesting en Gijs Scholten van Aschat.

Van Hove: 'Het klopt dat wij een beetje pas op de plaats hebben gemaakt. Dat moest ook wel, omdat we pas laat wisten op hoeveel subsidie we konden rekenen. Daarom hebben we maar drie nieuwe producties uitgebracht, naast een aantal hernemingen. Overigens is het aantal bezoekers nagenoeg gelijk gebleven. Komend seizoen gaan we weer op volle kracht vooruit.'

Toneelgroep Amsterdam geeft in dat nieuwe seizoen ook ruim baan aan jongere theatermakers zoals Susanne Kennedy, Julie Van den Berghe en Eric de Vroedt. Kennedy regisseert De Pelikaan van August Strindberg, Van den Berghe Bloedbruiloft van Lorca en De Vroedt De Entertainer van John Osborne. Adelheid Roosen en De Warme Winkel zullen rond O'Neill en Büchner speciale projecten gaan maken. Toneelgroep Amsterdam zet zijn reeks internationale reisvoorstellingen voort met optredens onder meer in Zuid- Amerika, Australië, Parijs en Londen. Dit najaar speelt de groep ook in Sint Petersburg en Moskou in het kader van het Nederland-Ruslandjaar.

Het seizoen 2013-2014 wordt afgesloten met een opmerkelijke première: Ivo van Hove regisseert in het Holland Festival 2014 The Fountainhead naar de controversiële roman van Ayn Rand. Na jarenlange pogingen heeft Toneelgroep Amsterdam de rechten voor deze theaterbewerking weten te bemachtigen en zal de groep de roman als eerste ter wereld in het theater brengen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden