Groningse universiteit ziet toch af van omstreden campus in China: 'Onvoldoende draagvlak'

Het college van bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen trekt het omstreden plan om een campus te openen in de Chinese stad Yantai in. Het universiteitsbestuur constateert dat er onvoldoende draagvlak is.

University of Groningen (RUG).Beeld Ton Koene

Instemming van de universiteitsraad was voor het ministerie van Onderwijs een vereiste om groen licht te geven. Maandag bleek definitief dat een meerderheid in het medezeggenschapsorgaan niet zou instemmen met het reeds afgezwakte campusplan.

Andere vormen

RUG-collegevoorzitter Sibrand Poppema betreurt het gebrek aan steun. 'Dit betekent dat het college afziet van het plan om volledige opleidingen onder verantwoordelijkheid van de RUG in Yantai aan te bieden. Samen met de faculteiten en opleidingen onderzoeken we de komende tijd welke andere vormen van samenwerking in Yantai mogelijk zijn.'

Bijna drie jaar werkte de Groningse universiteit aan het plan voor de campus in Yantai, een stad met 1,6 miljoen inwoners. Een universiteitscomplex staat er al. De RUG zou er opleidingen aanbieden. 'Te mooi om waar te zijn', noemde Poppema de kans eerder in de Volkskrant. 'Het is nu of nooit.'

Kritisch

In 2015 tekende Poppema onder toeziend oog van koning Willem-Alexander en de Chinese president Xi Jinping een intentieverklaring voor de zogeheten branch campus. In eerste instantie was het idee dat Chinese uitwisselingsstudenten de dalende studentenaantallen in Nederland zouden opvangen. Maar de Chinese overheid stond een verplicht Gronings jaar niet toe. Daarop werd Yantai gepresenteerd als een internationaal uithangbord voor de RUG.

Al vanaf het eerste uur toonde de universiteitsraad in Groningen zich kritisch over de plannen. Veel medewerkers en studenten zagen de voordelen van het internationale avontuur niet in. Studenten vreesden devaluatie van hun RUG-diploma. En hoewel Poppema keer op keer bezwoer dat er geen Gronings geld in de campus werd gestopt, bleven de financiële risico's onduidelijk.

Het hoofdgebouw van de campus van Rijksuniversiteit Groningen in Yantai, China.Beeld Ruben Lundgren

Groter niet beter

De gebrekkige academische vrijheid in China was een terugkerende horde. In november werd bovendien duidelijk dat de Communistische Partij in China een partijsecretaris in het campusbestuur zou benoemen. Minister Ingrid van Engelshoven (D66) van Onderwijs noemde dat in brief aan de Tweede Kamer 'zorgwekkend'.

De universiteitsraad dwong het universiteitsbestuur in augustus vorig jaar al de Yantai-plannen af te zwakken. Maar ook na aanpassingen bleven de twijfels, zegt Casper Albers van de Personeelsfractie. Voor hem bleef onduidelijk wat Groningen te winnen had met de campus in China. 'We hebben al honderd internationale samenwerkingsverbanden. Waarom zou je zoveel moeite doen voor eentje extra?'

Fractievoorzitter Jasper Been van studentenfractie DAG is verheugd: 'Yantai was voor DAG het toonbeeld van hoe universiteiten verkeerd bestuurd worden: het draaide om groter worden, niet om beter worden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden