Groningse gemeente Haren weer in opspraak

Het gemeentebestuur van het Groningse villadorp Haren is opnieuw geconfronteerd met een integriteitsschending. Het vorige college van burgemeester en wethouders ging in 2010 akkoord met een illegaal bouwbesluit. De bijbehorende stukken zijn verdwenen uit het gemeentelijke archief.

In februari kwam Haren ook al in opspraak wegens een integriteitsprobleem: parkeerbonnen van opeenvolgende burgemeesters, wethouders en plaatselijke ambtenaren zijn jarenlang stelselmatig vernietigd.

Het omstreden bouwbesluit is verleend aan een horeca-eigenaar in Haren. Hij wilde een grotere uitbreiding van zijn restaurant realiseren dan zijn vergunning toeliet. Het gemeentebestuur dacht dat een groter etablissement zou bijdragen aan een 'betere uitstraling' van het centrum. De restauranthouder mocht alvast gaan bouwen zonder te wachten op een officiële nieuwe vergunning.

'Er is niet volgens de regels gehandeld', zegt de Harense burgemeester Bertus Fennema. Extra kwalijk vindt hij het dat de gedoogconstructie binnenskamers is gehouden. Volgens hem betreft het een 'incident'.

Geldende regels

De drie wethouders (PvdA, ChristenUnie en GroenLinks) die met het besluit akkoord gingen, werden door een ambtenaar gewaarschuwd dat ze in strijd met de wet handelden. 'U omzeilt de geldende regels', staat in een vertrouwelijk advies bij het bouwbesluit dat in bezit is van de Volkskrant. Het besluit creëerde een 'illegale situatie', die kon leiden tot 'imagoschade' voor de gemeente.

'Het gemeenschappelijk belang stond bij ons voorop', zegt Theo Berends (ChristenUnie), nu lid van de gemeenteraad. 'De uitbreiding van het restaurant paste bij de nieuwbouwplannen van het centrum. We keken niet sec naar regels. Misschien is dat wel een gebrek aan normbesef. Maar uiteindelijk is het bouwbesluit zonder wanklacht gelegaliseerd. Dit was het beste voor Haren.'

De zaak kwam in oktober 2011 aan het rollen toen een lindeboom moest worden gekapt om uitbreiding van het restaurant mogelijk te maken. Het nieuw aangetreden gemeentebestuur kreeg lucht van het illegale bouwbesluit, maar de stukken bleken onvindbaar te zijn in het officiële archief. De ambtelijke staf bleek echter te beschikken over een geheime schaduwadministratie. 'Op de afdeling Vergunningverlening was er onvrede over de gang van zaken', zegt burgemeester Fennema.

Geen van de betrokken oud-wethouders kan verklaren hoe de officiële dossierstukken zijn verdwenen.

Minister Spies (Binnenlandse Zaken) gaat ervan uit dat de gemeente eventueel zelf haar regels hiervoor zal aanscherpen. Zij antwoordde op Kamervragen van CDA en PVV over het verscheuren van parkeerbonnen van gezagsdragers dat het een 'lokale aangelegenheid' betreft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden