Groningse bestuurders willen wijder risicogebied bevingen

Het aardbevingsgebied moet officieel worden uitgebreid. Naast negen Noord-Groningse gemeenten moeten ook de stad Groningen en Hoogezand-Sappemeer aanspraak kunnen maken op compensatie.

Een scheur in een muur van een woning in Leermens na een aardbeving in Groningen. Beeld anp
Een scheur in een muur van een woning in Leermens na een aardbeving in Groningen.Beeld anp

Hiervoor pleiten gedeputeerde William Moorlag (PvdA) en Roeland van der Schaaf (PvdA), wethouder van de stad Groningen.

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de aardbevingsproblematiek. De aanleiding voor het spoeddebat is de aardbeving vorige week bij Ten Boer (2,8 op de schaal van Richter). Die schok was tot in het centrum van de stad Groningen voelbaar. Sindsdien kwamen er bij de NAM 1.200 schadeclaims binnen, waarvan 460 vanuit de stad.

'Het aantal personen dat te maken heeft met aardbevingen is opeens met 200 duizend toegenomen', zegt gedeputeerde Moorlag. 'Ik ben niet uit op een politiek vluggertje, maar we zullen snel om de tafel moeten met de minister en de gemeenten Groningen en Hoogezand-Sappemeer, die nu ook aan de impact van aardbevingen zijn blootgesteld.'

De gemeente Groningen zit niet te wachten op het stempel 'risicogebied'. 'Maar we kunnen na vorige week niet meer ontkennen dat we ook hier last hebben van aardbevingen', zegt wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA). Hij wil namens de stad aanvullende afspraken maken met de minister en de NAM. Het gaat daarbij vooral om het aardbevingsbestendig maken van grote (nieuw)bouwprojecten, zoals de aanpak van de zuidelijke ringweg, het nieuwe cultuurcentrum Groninger Forum en de woonwijk Meerstad.

De kosten daarvan lopen volgens de wethouder op korte termijn al in de tientallen miljoenen. 'Maar we willen niet dat onze aanspraken ten koste gaan van de provincie', aldus Van der Schaaf.

'Schade door aardbevingen zullen wij altijd vergoeden', zegt een woordvoerder van de NAM. De aardoliemaatschappij hanteert daarvoor een schadecontour waar de gemeenten Groningen en Hoogezand-Sappemeer grotendeels binnen vallen.

Voor aanvullende maatregelen voor nieuwbouw, preventieve versterking van gebouwen en waardevermeerderingsregelingen voor huizen houdt de NAM echter vast aan het gebied van de negen Noord-Groningse gemeenten waarmee de maatschappij een akkoord heeft gesloten.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden