Groningers willen via Raad van State nog minder gaswinning afdwingen

De actiegroep Groninger Bodem Beweging (GBB) wil via de Raad van State afdwingen dat er in 2015 niet meer dan 30 miljard kuub gas uit de Groningse bodem wordt gehaald. Gisteren maakte minister Kamp van Economische Zaken bekend dat er volgend jaar maximaal 39,4 miljard kuub gas mag worden gewonnen in plaats van 42,5 miljard kuub.

Woningschade veroorzaakt door aardbevingen in Groningen. Beeld anp
Woningschade veroorzaakt door aardbevingen in Groningen.Beeld anp

De GBB vindt dat Kamp met zijn besluit onvoldoende rekening houdt met de veiligheid van de inwoners van het aardbevingsgebied. Volgens de actiegroep legt de minister een eerder advies van Staatstoezicht op de Mijnen (SoDM), om de winning terug te brengen tot 30 miljard kuub, naast zich neer. 'Dit is een puur cosmetische ingreep die nergens toe leidt. Wij pleiten voor een substantiële en structurele verlaging", aldus Dick Kleijer van de GBB.

De actiegroep twijfelt bovendien aan het voornemen van Kamp om volgend jaar drieduizend woningen in het gebied te verstevigen. Op die manier duurt het tien jaar voordat alle woningen versterkt zijn en dat is te lang om mensen hun gevoel van veiligheid terug te geven, aldus de GBB.

Commissaris van de koning Max van den Berg liet vandaag weten dat de provincie Groningen eerst nog het advies van SodM nader wil bestuderen voordat er besloten wordt of ook de provincie naar de Raad van State stapt.

Veiligheid van gebouwen onder de loep

Minister Henk Kamp gaat samen met de gemeente Groningen kijken of en hoe de veiligheid van belangrijke gebouwen in de stad Groningen verbeterd moet worden. Dat zei de Groningse burgemeester Ruud Vreeman vandaag na een gesprek met de minister.

De minister zegde toe dat hij wil bekijken welke maatregelen nodig zijn om een aantal gebouwen waar veel mensen komen, veiliger te krijgen. Het gaat dan om oude en nog nieuw te bouwen panden van ziekenhuizen, scholen, woningen en bijvoorbeeld het Groninger Forum. Half januari moet er een lijst zijn met vijf tot tien gebouwen, waarvan de constructie wordt onderzocht.

'Door naar de constructie van oude en nieuwe gebouwen te kijken, moet duidelijk worden wat nodig is om vitale gebouwen in de stad veilig te krijgen en hoeveel geld daarmee gemoeid is', zei Vreeman. De burgemeester vindt dat de NAM moet opdraaien voor eventuele meerkosten om de gebouwen bevingsbestendig en veilig te krijgen.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken tijdens een eerder bezoek aan het aardbevingsgebied in Groningen vorig jaar. Beeld ANP
Minister Henk Kamp van Economische Zaken tijdens een eerder bezoek aan het aardbevingsgebied in Groningen vorig jaar.Beeld ANP

Groningen als aardbevingsgemeente

Vreeman sprak samen met bestuurders van het Universitair Medisch Centrum Groningen, de Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool met de minister. 'Het was een kritisch gesprek', aldus Vreeman. 'Ik denk dat hij nu wel inziet dat de bevingen de stad voor dilemma's stellen en dat hier grote bedragen mee gemoeid zijn.'

De burgemeester wil eigenlijk dat de minister de stad erkent als aardbevingsgemeente, maar daar krijgt hij Kamp vooralsnog niet in mee. 'We zien deze afspraken wel als een verregaande samenwerking.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden