Groningers halen neus op voor opkoopregeling

Lang was het taboe: een opkoopregeling voor gedupeerden in het aardbevingsgebied. Burgemeesters vreesden een exodus uit de regio die toch al kampt met bevolkingskrimp. En de Nederlandse Aardolie Maatschappij was niet van plan voor sinterklaas te spelen. De mannen van DENK namen alvast een voorschot: iedereen uitkopen, de gaskraan vol open en Groningen een mooi natuurgebied.

Een woning in het Groningse Bedum is beschadigd door de aardbevingen.Beeld ANP

Uiteindelijk kwam er toch een proef. Een uitweg voor mensen die gevangen zitten in hun gescheurde en onverkoopbare woningen. Jaren voor gestreden. Maar slechts 176 van de 24 duizend woningeigenaren meldden zich aan.

Aanzienlijk meer dan de circa vijftig huizen die met 10 miljoen euro van de NAM kunnen worden opgekocht. Maar van een potentiële leegloop lijkt geen sprake. Eind 2015 stonden in het hele bevingsgebied zo'n 2.300 huizen te koop, iets meer dan in vergelijkbare gebieden waar de bodem niet met enige regelmaat trilt.

Is de uitkoopregeling niet ruimhartig genoeg, zoals de Groninger Bodem Bewening en Vereniging Eigen Huis vooraf stelden? Zo komen alleen inwoners uit de kern van het aardbevingsgebied in aanmerking. Hun huis moet minimaal een jaar te koop staan. Zo blijven er 115 gegadigden over.

Honkvast

Een selectiecommissie zal zich over hen buigen. Aan de hand van drie criteria: kandidaten die kampen met persoonlijke problemen zoals een scheiding, kleiner willen gaan wonen of een baan hebben elders in het land. De uitverkoren moeten zich tevredenstellen met 95 procent van de huidige marktwaarde van hun woning - terwijl die waarde door de bevingen al flink is gedaald.

Of zijn de Groningers gewoon honkvast, en nemen ze de bevingen op de koop toe? Ze geven de leefbaarheid van hun provincie nog steeds een dikke voldoende, bleek uit een gisteren gepresenteerde enquête van onderzoeksbureau CMO STAMM. Met een 7,6 doen ze nauwelijks onder voor de Friezen (7,8) en de Drenten (7,9).

'De prachtige natuur, de rust en de woonkwaliteit maken dat men zich Groninger voelt en verbonden is met buurtgenoten', noteerden onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen, die onlangs de impact van de bevingen onder de loep namen. Eenmaal met de voeten in de klei is het blijkbaar moeilijk loskomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden