Groninger statenlid Lammerts: 'Ik ben slachtoffer van coup'

De stalinistische kaders doen weer eens van zich spreken, en wel in het district Groningen van de Socialistische Partij. Dat beweert de voorzitter van de tweemansfractie van de SP in de Provinciale Staten van Groningen, S....

Van onze verslaggever

Wio Joustra

GRONINGEN

Hij kreeg landelijke bekendheid als slachtoffer van de eindejaarsrellen in de Oosterparkwijk. Zijn huis in de wijk werd belegerd en deels vernield door een twintigtal jongeren. Die namen revanche omdat Lammerts in de media had verklaard dat de wijk werd geterroriseerd door 'tuig'.

De vakgroep strafrecht en criminologie van de Rijksuniversiteit Groningen legde vorige week in een rapport een direct verband tussen de uit de hand gelopen rellen en de eerdere oproep van Lammerts om op te treden tegen de jongeren. Lammerts woont inmiddels elders in de stad.

Het falende optreden van de politie leidde tot een gezagscrisis in Groningen. Deze mondde uit in het vertrek van korpschef J. Veenstra en burgemeester H. Ouwerkerk.

Lammerts zelf lijkt nu het derde slachtoffer van de crisis te worden. Hem is dringend verzocht bij de statenverkiezingen in maart volgend jaar op te stappen. Officieel verwijt SP-districtsvoorzitter T. Bakker hem solistisch optreden. Lammerts zou te vaak in verband worden gebracht met de rellen in de Oosterparkwijk.

'Alsof ik er wat aan kan doen dat de media mij daarover bellen. Ik deed mijn plicht als burger, politicus en buurtbewoner', aldus Lammerts. Anderen in de SP verwijten hem echter een 'neiging tot martelaarschap', dat schadelijk zou zijn voor de partij. Bovendien zou Lammerts zich niet houden aan de koers van de partij. Volgens Bakker wil een meerderheid van de achterban in het district niet verder met Lammerts.

Deze is niet van plan direct op te stappen. Hij wil eerst een gesprek met landelijk SP-voorman J. Marijnissen over het 'ordinaire machtsspel' dat in het district wordt gespeeld.

Marijnissen noemde de reden voor de vertrouwensbreuk tussen het districtsbestuur en Lammerts gisteren 'volstrekt belachelijk'. Hij denkt dat er wat anders aan de hand is.

Met die versie is Lammerts het eens. Hij ziet zichzelf alsnog als slachtoffer van de bestuurscrisis in de afdeling stad-Groningen van de SP, twee jaar geleden. Die had alles te maken met een richtingenstrijd tussen voor- en tegenstanders van een democratischer bestuursstructuur.

Lammerts, die zichzelf afficheert als idealist en vernieuwer, overleefde toen een couppoging, geleid door de fractievoorzitter van de SP in de Groninger gemeenteraad, P. Verschuren.

'Die kwestie is nooit goed uitgesproken en die speelt nu weer een rol', aldus Lammerts. Hij heeft ook kritiek op de bestuurlijke kwaliteiten in de Groninger SP.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden