Groningen slordig met zijn dijken

De provincie Groningen heeft de veiligheid van regionale dijken niet op orde. Strengere regelgeving zou uiterlijk op 1 januari 2011 worden ingevoerd, maar dat is uitgesteld vanwege geldgebrek. Vrijwel alle andere provincies werken inmiddels wel met aangescherpte regelgeving.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER ANA VAN ES

GRONINGEN - Vorige week ondervond de kustprovincie extreme overlast van de hoge waterstand, meer dan andere regio's in Nederland. Vier dorpen langs het Eemskanaal - Woltersum, Wittewierum, Ten Boer en Ten Post - ontkwamen ternauwernood aan een dijkdoorbraak, evenals de polder Tolberter Petten. Ruim 800 inwoners moesten uit voorzorg door de politie worden geëvacueerd.

Met de nieuwe veiligheidsnormen was de dreiging bij het Eemskanaal mogelijk in de kiem gesmoord, zegt Johannes Lindenbergh, dijkgraaf van het waterschap Noorderzijlvest. Het waterschap dacht dat onderhoud aan de zwakke dijk geen haast had. 'Inmiddels weten we dat zand weglekte, een bekend alarmsignaal. De oude normen toetsen dit niet. Met de nieuwe normen hadden we het mogelijk eerder ontdekt.'

Groningen is samen met Noord-Brabant de enige achterblijver als het gaat om verbetering van het regionale dijkonderhoud, meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport. 'Dat wij een van de weinigen zijn, hoor ik nu voor het eerst', zegt de Groningse gedeputeerde Mark Boumans. Aanscherpen van de veiligheidsnormen kost volgens hem veel geld en laat daarom op zich wachten.

Ook gemeten volgens de huidige normen verkeerden de getroffen Groninger dijken vorig jaar al in gammele staat. Dat blijkt uit een inspectierapport van het waterschap Noorderzijlvest. De dijk bij de Tolberter Petten die vorige week op doorbreken stond, was op één punt zo zwak dat er direct gevaar voor de veiligheid ontstond, zagen dijkopzichters in april 2011.

'Deze schade is toen gelijk hersteld', zegt dijkgraaf Lindenbergh. 'Dat heeft niets te maken met de gebeurtenissen van vorige week.' Ook de beslissing om een evacuatieadvies te geven, was volgens hem niet ingegeven door zwakke plekken in de dijk. 'De problemen zijn terug te voeren tot natuurlijke oorzaken: overvloedige regen en noordenwind, zodat we niet konden spuien op zee.'

Dijken in het Lauwersmeergebied die vorige week overstroomden, stonden in 2011 voor meer dan de helft te boek als matig of ernstig verzwakt. Ook hier is ernstige schade direct aangepakt, stelt Lindenbergh. 'De dijk is dan ook niet doorgebroken. Het was een bewuste keuze om het Lauwersmeer overvol te pompen en andere gebieden te ontlasten.'

Het zal nog minstens tot 2016 duren voordat de dijken in Groningen voldoen aan de nieuwe veiligheidsnormen, verwacht gedeputeerde Boumans.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden