Groningen ruziet over cultuurhuis

GRONINGEN - De gemeente en de provincie Groningen staan lijnrecht tegenover elkaar in de kwestie over de toekomst van het Groninger Forum. Het geplande cultureel centrum is onderdeel van een grootschalig bouwproject dat in totaal 190 tot 200 miljoen euro gaat kosten.


Gedeputeerde Staten (GS) zegden eerder toe 35 miljoen euro - compensatiegelden voor het niet doorgaan van de Zuiderzeelijn - in de plannen voor de Grote Markt te zullen stoppen. De gemeente wil de oostwand aanpakken om het plein knusser te maken.


Onderdeel van die plannen is de bouw van het Groninger Forum, een cultuurtempel waarin onder meer bibliotheek, bioscoopzalen, congresruimten en het depot van het Groninger Museum worden gebundeld.


Vorige week trok de provincie ineens die toezegging in. Vlak voordat GS het voorstel aan de Provinciale Staten (PS) wilden voorleggen, verkondigden de meeste statenfracties het eigenlijk weggegooid geld te vinden, onverantwoord in deze tijd van bezuinigingen. Voor een zo duur project moet brede steun zijn, en die is er niet, zeggen de tegenstanders. Ze zetten vraagtekens bij de verwachte bezoekersaantallen en bij de opbrengsten. Zou het niet beter zijn om met een nieuw, veel commerciëler plan te komen? Omdat de meerderheid toch tegen was, besloten GS het voorstel niet eens meer in stemming te brengen. Exit provinciale bijdrage - ongeveer de helft van de geraamde kosten voor het Forum.


Sindsdien is het oorlog tussen de weerszijden van de Grote Markt - het gemeentehuis aan de westwand, het provinciehuis er schuin tegenover. De PvdA is tot op het bot verdeeld. Gedeputeerde Moorlag (PvdA) zegt: de stem van het volk kun je niet negeren. De Statenleden zijn nu eenmaal de baas. Je kunt niet zo maar even de democratie opzij schuiven, zegt ook commissaris van de koningin Max van den Berg.


Onzin, zeggen voorstanders van het Groninger Forum. We hadden al tijden nauw contact met de provincie. Alles was in kannen en kruiken. Nu de verkiezingen nabij zijn, zien de statenleden hun kiezers in de Ommelanden weglopen. En hoe beter zieltjes te winnen in de provincie dan door de Stad een tik op de neus te geven?


Burgemeester Rehwinkel stapt naar de rechter om de provincie te dwingen de subsidie toch te verlenen. Van den Berg nodigde de gemeente uit in het nieuwe jaar om tafel te gaan en de verhoudingen te normaliseren. Burgemeester en wethouders gaan het gesprek aan, maar ze gaan ook gewoon door met de voorbereidingen van de rechtszaak.


Ondertussen zijn al vele miljoenen geïnvesteerd in de voorbereidingen. Het was al lang geen vijf voor twaalf meer, zegt Bas van Kampen. Hij is directeur van het Groninger Forum - het pand is er nog niet, maar de club bestaat al en organiseert onder meer debatten vanuit een tijdelijk onderkomen. 'Het was al vijf over twaalf.'


Volgens een woedende Van Kampen heeft de provincie geen idee wat ze aanricht. Want: de plannen van tafel vegen, kost ook bakken vol geld - en dan heb je niks. Elke maand uitstel kost zes ton, zegt Van Kampen. Hij is er duidelijk over. 'De provincie mag alimentatie betalen.'


De provincie belooft dat de 35 miljoen euro beschikbaar blijft voor de stad. De voorstanders van het Forum hebben er vertrouwen in dat de plannen gewoon doorgaan.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden