Groningen is een waar koffie walhalla

U wist niet dat u 'm zocht, maar in Groningen wacht de perfecte koude koffiecocktail op u. Met ginger-ale.

Spaak, Oude Boteringestraat 66 (***)

Er is veel koffie in universiteitsstad Groningen. Vooral de Oude Kijk in 't Jatstraat, nabij de universiteit, lijkt wel een koffiestraat met aan weerszijden allerlei opties. Elders zijn er nog een opvanghuis voor katten met koffie, een racefietsenspecialist met koffie, een barbier met koffie en een spijkerbroekenwinkel met koffie.

Koffie en fietsen is een bekend fenomeen. Volgens de jongen van Spaak Koffie en Koers is het al van oudsher een goede combinatie omdat renners in Italië aan een barretje hun espresso dronken en zo beter konden fietsen: het is de enige toegestane doping. De koffie wordt hier gezet met een Faema, een Italiaanse espresso-apparaat-fabrikant die in de jaren zestig al sponsor was van het team waarvan ook Eddy Merckx deel uitmaakte. De bonen komen van Koffiestation, een nieuwe microbranderij in Groningen. Aan de espresso ben ik niet toegekomen vanwege een naderende overdosis caffeïne, maar die kunt u hier gerust eens proberen. Melkkoffie zou ik laten staan omdat hier houdbare melk wordt gebruikt: praktisch, maar minder lekker.

PS,. Oude Kijk in 't Jatstraat 24 (***)

Ruime keuze

Bij PS!, koffie, kunst en chocola wel verse melk, maar de laffe cappuccino verbaast me. Later blijkt dat de Colombia op is en Kenia (beide van Single Estate) is gebruikt. De meeste Keniaanse koffiesoorten laten zich niet combineren met melk, daarvoor is de smaak te fruitig, die valt compleet weg. Jammer. Als ik daarna de Rwandese espresso (branderij Koffiestation) wil proberen, aarzelt men, omdat ze de molen niet goed afgesteld krijgen vandaag. Dit kan inderdaad een frustrerende bezigheid zijn. Na enig aandringen en geruststellen krijg ik een dubbele espresso. Hij is heerlijk. Afrikaanse koffies vind ik soms een tomaatachtig frisheid hebben, dat heeft deze ook, en de ronde afdronk is aangenaam.

Er is veel koffie in Groningen, maar Gerben Engelkes van Black & Bloomspeelt in zijn eentje in een andere liga. Aan de bar wordt enige nederigheid bij de gast afgedwongen: 'Koffie is een ruim begrip, misschien kunt u iets specifieker zijn?'

Black & Bloom, Oude Kijk in 't Jatstraat 32 (*****)

De single origin espresso's en filterkoffies brandt hij sinds kort allemaal zelf. Ik begin met een Ethiopië Guji. Die is heerlijk, maar de ster van de show is voor mij de koffiecocktail met ginger-ale, gemaakt met koud gezette koffie. Om smaak te extraheren bij een lage temperatuur, moet het water extreem langzaam door de gemalen koffie heen sijpelen (cold drip) of anders extreem lang met de koffie in contact zijn (cold brew). Veel speciality-koffiebarren zijn ermee bezig, maar bij Black & Bloom krijg je meer dan 'koude koffie'. De als cold drip gezette Ethiopië heeft een citroenzuurtje, wat prachtig combineert met de ginger-ale. Het perfecte zomerdrankje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden