Groningen heeft hoogste werkloosheid, Zeeland laagste

De provincie Groningen heeft de hoogste werkloosheid van Nederland. Die bedroeg vorig jaar 8,5 procent, gelijk aan het jaar ervoor. De noorderlingen lossen Flevoland af. Daar daalde de werkloosheid van 9,3 naar 7,7 procent.

Publiek tijdens de Inspiratieplusdagen voor oudere werkzoekenden, georganiseerd door het UWV. 55-plussers konden workshops volgen over het gebruik van sociale media en strategisch netwerken. Beeld ANP

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft deze cijfers dinsdag naar buiten gebracht. Zeeland heeft de laagste werkloosheid: 5,5 procent vorig jaar. Ook dat is gelijk aan het jaar ervoor. In de tien andere provincies daalde het percentage.

In de vier grote steden daalde de werkloosheid eveneens. Van deze vier steden heeft Rotterdam de hoogste werkloosheid, vorig jaar was dat 12 procent. In Den Haag was het 10 procent, in Amsterdam 7,7 procent en in Utrecht 7,3 procent.

(Tekst gaat verder onder infographic.)

2015: sterkste jaar na crisis

De werkloosheid in heel Nederland bedroeg vorig jaar 6,9 procent. Een jaar eerder was het nog 7,4 procent. Het was de eerste daling sinds het begin van de economische crisis in 2008. 2015 is dan ook door het CBS bestempeld als 'het sterkste jaar sinds het uitbreken van de economische crisis'.

Het Nederlandse bruto binnenlands product nam vorig jaar met 1,9 procent toe en als de gaskraan in Groningen niet deels was dichtgedraaid was dat zelfs 2,3 procent geweest. De banengroei was vorig jaar de hoogste in vierenhalf jaar. Voor het eerst in de geschiedenis telt Nederland meer dan 10 miljoen banen, zei hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS.

De investeringen zaten in 2015 in de lift (vooral dankzij de sterke opleving van de bouwnijverheid, die weer samenhangt met die van de woningmarkt), het consumentenvertrouwen steeg en de export groeide voor het zesde jaar op rij. Nederlandse consumenten gaven vorig jaar meer uit, vooral aan meubels en elektronica.

De knop om

Vorig jaar daalde het landelijke werkloosheidcijfer voor het eerst sinds de economische recessie. De werkloosheid daalt weliswaar licht, maar het is dringen in de detailhandel. Werk, dat is er - maar dan moet de knop wel om. (+)

De consument ziet zon, de beurs onweer. Hoe kan dat? (+)

En wat moet u doen als u wel werkloos bent geraakt? Naar het UWV. Een ervaren journalist overkwam het. Hij beschrijft hoe de organisatie te werk gaat. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden