Groningen eist geld Blauwestad

De provincie Groningen bereidt een miljoenenclaim voor tegen twee bouwbedrijven. Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) kan daarbij worden opgeroepen om te getuigen over afspraken die met deze ondernemers zijn gemaakt toen hij nog gedeputeerde was in Groningen.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER ANA VAN ES

GRONINGEN - Volgens de provincie hebben bouwbedrijf BAM en projectontwikkelaar Ballast Nedam zich onrechtmatig teruggetrokken uit het mislukte woningbouwproject Blauwestad in Oost-Groningen. Zij moeten binnen twee weken instemmen met het betalen van 30 miljoen euro schadevergoeding. Weigeren ze, dan volgt een gang naar de rechter.

Blauwestad was een poging kapitaalkrachtige inwoners te trekken naar het verarmde Oost-Groningen. Toen BAM en Ballast Nedam het noodlijdende project in 2007 verlieten, gingen ze volgens het provinciebestuur akkoord met het afnemen van in totaal 200 bouwkavels - meer dan er heel Blauwestad zijn verkocht.

De bedrijven weigerden de grond op te kopen, zodat de provincie Groningen achterbleef met een afschrijving van bijna 30 miljoen euro. Er vindt nu een exacte schade-inventarisatie plaats. 'Als we die 30 miljoen straks kunnen terughalen, zijn wij als provincie goed bediend', zegt gedeputeerde Wiebe van der Ploeg.

Als bewijs leunt het provinciebestuur zwaar op een beëdigde verklaring van oud-gedeputeerde Marc Calon, indertijd met Henk Bleker aanjager van Blauwestad en nu directeur van Aedes, koepel van woningbouwcorporaties. Calon stelt dat hij met een bouwvertegenwoordiger telefonisch overeenstemming bereikte over de afname van kavels. 'Het zou kunnen dat hij me niet volledig begrepen heeft, maar de kans daarop acht ik niet erg groot.'

Bleker is nog niet door de provincie gevraagd om een verklaring af te leggen. 'Wij zien daar nu geen aanleiding toe', zegt Van der Ploeg. 'Calon had het meeste contact met de bouwbedrijven. Daarom leek het ons goed om alvast duidelijk te zijn over zijn lezing.'

Ballast Nedam, woordvoerder namens de twee bouwbedrijven, was woensdag niet voor commentaar bereikbaar. De bouwers hebben eerder betwist dat ze hebben toegezegd om zonder meer kavels af te nemen.

Over de financiële nasleep van Blauwestad zijn BAM en Ballast Nedam verwikkeld in een juridische strijd met de derde betrokken bouwer: Koop Holding. Oud-gedeputeerden Calon, Bleker en voormalig commissaris van de koningin Hans Alders staan in deze zaak op een lijst van eventuele getuigen.

Of ze daadwerkelijk een verklaring moeten afleggen, lijkt afhankelijk van de vraag of de provincie Groningen vasthoudt aan haar eis tot schadevergoeding. Anders hebben de bouwers geen belang om hun onderlinge zaak voort te zetten. 'Wij hopen dat we er in overleg uit komen', zegt Van der Ploeg. 'Maar voor de rechter hebben we een goede case.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden