Grondwettelijk Hof Polen wijst wet af die eigen macht inperkt

Het Grondwettelijk Hof in Polen heeft de nieuwe wet afgewezen die het werk van dat hof zou beperken. De instelling noemt de omstreden wet op meerdere punten ongrondwettig. De omstreden wet werd vorig jaar december goedgekeurd door het Poolse parlement, waarna de Europese Commissie Polen waarschuwde voor uitholling van de rechtsstaat. 'De wet verhindert een betrouwbare en soepele werking van het Hof', aldus de uitspraak van het Hof.

Rechters van het Constitutioneel Hof in Warschau, Polen.Beeld EPA

De macht en onafhankelijk van het Grondwettelijk Hof zouden ernstig in het geding zijn als de wet was aanvaard. Het Hof zou dan zijn rol als controleorgaan van de regering verliezen. Eerder morrelde de relatief nieuwe regering van de conservatieve partij de PiS al aan de positie van het Hof door vijf rechters te benoemen die de PiS goedgezind zijn.

De wet had verder betrekking op de besluitvorming van het Hof. Beslissingen zouden voortaan pas worden aangenomen als minimaal tweederde van de rechters in het Hof voor zou stemmen, in plaats van een meerderheid. Daarbij moesten minimaal dertien van de vijftien rechters aanwezig zijn om de uitspraak rechtsgeldig te laten zijn. Voorheen waren dat er negen.

Protest

Tienduizenden verontruste Polen gingen in december de straat op om te protesteren tegen de benoeming van de vijf rechters, die door de oppositie wordt gezien als een machtsgreep van PiS. Ook de Europese Commissie uitte, bij monde van vicevoorzitter Frans Timmermans, haar bezorgdheid over de wet en waarschuwde voor een uitholling van de rechtsstaat.

Volgens de PiS was de wetswijziging slechts bedoeld om de juridische verwarring recht te zetten die is ontstaan nadat het Hof eerder deze maand een wetswijziging van de vorige regering deels ongrondwettig verklaarde. Verder zou de aanstelling van de vijf rechters noodzakelijk zijn geweest om van het Hof een goede afspiegeling te maken van de verkiezingsuitslag. Volgens PiS waren de benoemingen onder de vorige regering gekleurd.

Meer lezen?

Tegelijk met deze wet kwam de omstreden Poolse mediawet door het parlement. Lees hier de uitgebreide analyse over hoe de Europese Commissie op eieren loopt in de kwestie rond de mediawet (+).

'De EU is overbezorgd, de Duitsers te bemoeizuchtig', zegt de Poolse minister voor Europa Konrad Szymanski in dit interview. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden