Update

Grondwet Egypte krijgt steun van 64 procent

Bijna 64 procent van de Egyptenaren heeft zich uitgesproken voor de nieuwe grondwet. De kiescommissie maakte de uitslag van het referendum dinsdag bekend.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Tegen de ontwerpgrondwet en de islamistische president Mohamed Mursi is de afgelopen weken fel gedemonstreerd door de oppositie. De grondwet is opgesteld door een commissie waarin de islamistische Moslim Broederschap het voor het zeggen had. Veel christenen, liberalen en seculieren vinden bovendien dat de opstellers te gehaast te werk zijn gegaan.

Dat een meerderheid zich zou uitspraken voor de ontwerpgrondwet, was de verwachting. De opkomst voor het referendum was bijna 33 procent procent van de 52 miljoen kiesgerechtigden. Het werd de afgelopen twee zaterdagen gehouden. Na de eerste ronde meldde de Moslim Broederschap dat 56 procent van de kiezers voor had gestemd. Het percentage voorstemmers lag in de tweede ronde hoger, waardoor het uiteindelijke percentage voorstemmers op 63,8 procent uitkwam.

Eensgezindheid
De Verenigde Staten roepen alle partijen in Egypte op tot eensgezindheid. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken draagt president Morsi de verantwoordelijkheid om de partijen tot elkaar te brengen.

De Egyptenaren gaan begin volgend jaar opnieuw naar het stemlokaal. Ze kiezen dan een nieuwe Tweede Kamer. Die komt in de plaats van de vorige Kamer, die dit jaar op last van de rechter werd ontbonden.

Verschillen
Hoogleraar en Midden-Oostendeskundige Maurits Berger van de Universiteit Leiden heeft het grondwetconcept bestudeerd. 'Ik heb geen wezenlijke verschillen met de vorige grondwet kunnen ontdekken. Ook die was volgens de oppositie niet liberaal genoeg en volgens de salafisten niet islamitisch genoeg.'

Wat president Mursi voor bedoelingen heeft met de nieuwe grondwet, is volgens Berger in dit stadium dan ook moeilijk te zeggen: 'Is hij Mubarak met een baard, een islamist of wellicht toch een democraat?'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden